Prima ediție a Școlii de Vară “Multidisciplinary and interdisciplinary aspects of host-parasites interactions”, având participanți și lectori din mai multe țări (SUA, Elveția, Ungaria, România, etc.), se va desfășura în perioada 12-15 iunie în orașul Cluj-Napoca, fiind găzduită de Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. Această Școală de Vară se plasează sub cupola colaborării (educație și cercetare) în domeniul interacțiunii om-animal, care există de mai mulți ani între cele două Universități.

Școala de Vară aduce împreună experți internaționali în diferite domenii, cum ar fi: parazitologie, științe evoluționiste, psihologie, etologie, biostatistică și ecologie comportamentală. Scopul acestui eveniment este de a imersa participanții în aspecte multi- și interdisciplinare ale interacțiunii gazdă-parazit, oferind prelegeri interactive și workshopuri pe teme de ultimă oră: medicina darwiniană, schimbări psihologice și comportamentale aduse de paraziți (teorii ale manipulării gazdei), paraziți și rețele trofice, aspecte imunologice ale interactiunii gazdă-parazit, parazitismul social, metode biostatistice de studiu în parazitologie și ecologie comportamentală.

Programul complet al Școlii de Vară poate fi găsit aici.

În cadrul acestei Școli, două prelegeri oficiale vor fi deschise publicului larg, după cum urmează:

  1. Deschidera oficială a Școlii de Vară va fi marcată în data de 12 iunie, ora 17:00, la Centrul pentru Biodiversitate (Calea Mănăștur 3-5) de prelegerea deschisă publicului larg (intrare liberă), a cunoscutului biolog evoluționist și naturalist, Prof. Dr. Lee Alan Dugatkin (Louisville University, SUA). Titlul prelegerii este: „How to tame a fox (and build a dog)”. Aflat pentru a doua oară în România, Lee Alan Dugatkin va imersa audiența în fascinanta poveste a 60 de ani de domesticire a vulpilor sălbatice în Siberia, prezentând cartea cu același titlu.
  2. Închiderea oficială a Școlii de Vară va fi marcată de a doua prelegere deschisă publicului larg (intrare liberă), în data de 15 iunie, ora 9:00, Centrul pentru Biodiversitate (Calea Mănăștur 3-5), susținută de cunoscutul etolog și specialist în studiul interacțiunii om-animal, Prof. Dr. Dennis C. Turner (University of Zurich, Elveția), director al Institutului de etologie aplicată și psihologie animală.  Titlul prelegerii este: „The human-companion animal relationship, including intercultural aspects, and international aspects of animal-assisted interventions”. Dennis C. Turner este unul dintre cei mai cunoscuți experți la nivel mondial în studiul interacțiunii om-animal și terapiei asistate de animale, fiind membru (și fost președinte) al consiliului director al International Association of Human-Animal Interaction Organizations. Este autorul a numeroase articole științifice și a mai multor cărți despre psihologia câinilor și pisicilor, fiind adesea recomandat ca expert în intervenții comportamentale.