O scoala de vara denumita „Campia de vest a Romaniei – Spatiu cultural european”, patronata de academicianul Razvan Theodorescu, a inceput la complexul universitar Macea al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” (UVVG) din Arad.
La scoala de vara participa ca moderatori aproape 50 de cadre didactice si cercetatori stiintifici de la Universitatile din Timisoara, Oradea, Bekescsaba, Bucuresti, Constanta, Iasi si de la UVVG Arad.
Potrivit directorului scolii de vara, conf. univ. dr. Marius Grec, activitatea se va desfasura pe patru sectiuni/ateliere, dupa cum urmeaza: profilul istoric al spatiului (epoca antica si medievala); profilul istoric al spatiului (epoca moderna si contemporana); spatiul de convietuire al minoritatilor etnice si religioase; profilul cultural al spatiului, toate lucrarile prezentate in cadrul acestui eveniment urmand a fi publicate in revista „Studii de stiinta si cultura”.
„Ideea organizarii acestei scoli de vara, idee imbratisata de UVVG Arad, al carei profesor asociat sunt, s-a nascut dintr-o mai veche preocupare a mea legata de dialectica speciala a teritoriului Campiei Romane de Vest, de relatiile zonelor bihorene, aradene si timisene cu zonele din sudul Dunarii, cu Balcanii – legatura ce merge inapoi in timp, pana in Epoca Bizantului, Epoca Imperiului Otoman, Epoca Imperiului Austriac si pe de alta parte, a legaturilor acestui spatiu cu Europa Centrala. Exista niste deosebiri intre acest spatiu si cel al Transilvaniei propriu-zise, acest lucru determinandu-ma ca astazi, cand regiunile au un rol atat de mare in Uniunea Europeana, sa ma gandesc ca nu ar fi lipsit de importanta sa stabilim o specificitate a Campiei Romane de Vest, o zona care a fost intotdeauna in istorie, cu un pas inaintea celorlalte regiuni din tara”, a declarat cu ocazia deschiderii oficiale a primei editii a scolii de vara, academicianul Razvan Theodorescu.