Şcoala de vară a profesorilor de istorie din Moldova, Ungaria, Ucraina, Serbia şi România şi-a deschis, marţi, cursurile în Baia Mare, acestea urmând să dureze până pe 22 iulie. Tema şcolii de vară este legată de „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”.

Acţiunea este organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Academia Română, Centrul de Studii Transilvane şi sprijinită de Prefectură, Consiliul Judeţean, Primăria Baia Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Revista „Tribuna” din Cluj-Napoca.

În cadrul şcolii de vară din Baia Mare vor fi organizate conferinţe de lucru şi mese rotunde în care vor fi prezentate lucrări pe teme istorice, activităţi practice, respectiv didactice aplicative.
De asemenea, până în 22 iulie, oaspeţii din străinătate vor avea parte de spectacole folclorice şi vor vizita importante şi reprezentative obiective turistice, istorice şi culturale din Maramureş.
Secretarul de stat Natalia Intotero din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a declarat într-o conferinţă de presă că această manifestare are menirea să-i asigure pe profesorii de istorie că ţara n-a uitat de românii care trăiesc în afara graniţelor.

„Încercăm anual să fim de ajutor etnicilor români din ţările învecinate organizând cursuri, tabere pentru tineret, schimburi interculturale, să tipărim publicaţii, să deschidem noi biblioteci în străinătate. Astfel, credem că putem întări sentimentul de apartenenţă la ţara mamă. Şcoala de vară din Baia Mare e doar un prim pas din programele departamentului nostru în relaţia cu românii care trăiesc în afara României. Trebuie să ne întoarceam spre istorie, trebuie să redescoperim rolul dascălilor de a forma caractere”, a spus Natalia Intotero.
La rândul său, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Romane Ioan Aurel Pop a subliniat faptul că la cursurile şcolii de vară din acest an, participanţii vor fi şi protagoniştii unor cursuri susţinute în faţa colegilor participanţi.

„Şcoala de vară – aflată acum la a noua ediţie – întăreşte convingerile identitare. Să nu uităm ca aceşti colegi ai noştri care predau istorie şi câţiva dintre ei limba şi literatura română, vin din ţări unde există o anumită nesiguranţă în legătură cu statutul de etnic român. Avem foarte mulţi participanţi din comunităţile româneşti din preajma României care sunt ei înşişi protagonişti, că până acuma ei veneau şi ne ascultau pe noi, ca profesori din România”, a spus acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop. AGERPRES