Şcoală de vară pentru profesorii români de istorie din afara ţării,organizată de Academia Română şi Universitatea Babeş-Bolyai

ubb cluj.jpgProfesori români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria participă la o şcoală de vară organizată la Zalău de Academia Română împreună cu alte instituţii din România.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj organizează, sub genericul ‘Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei’, o şcoală de vară care a ajuns deja la a XII-a ediţie.

Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, iar finanţator principal este Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului. Manifestarea are, de asemenea, sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, şi a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

‘Acest proiect, care are deja o frumoasă tradiţie, este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora intenţionează să le ofere un cadru propice pentru a fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România. De asemenea, şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre probleme comune specifice predării istoriei românilor în ţările de provenienţă. Această manifestare este animată de intenţia de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunităţile româneşti din statele din jurul României, în sensul păstrării identităţii naţionale’, se arată într-un comunicat al Departamentului de Comunicare al UBB.

La deschiderea oficială a şcolii au participat preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt, directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, dr. Corina Bejinariu, profesorul Ioan Bolovan, director adjunct al Centrului de Studii Transilvane şi prorector UBB, precum şi conferenţiarul Gabriel Gârdan.

Programul şcolii de vară cuprinde conferinţe pe diferite teme din istoria României, susţinute de specialişti din Zalău, Oradea, Cluj, Ungaria şi Republica Moldova, dar şi excursii la obiective culturale din Judeţul Sălaj.AGERPRES