atelier lucru manual.jpgElevii unei scoli din judetul Galati vor vinde obiecte pe care le-au realizat la orele de abilitati practice pentru a strange banii necesari construirii unei noi cladiri in care sa poata invata in conditii decente.

Scoala nr. 2 din localitatea Chiraftei a ajuns intr-o stare avansata de degradare, iar elevii si profesorii se tem zi de zi ca tavanul si peretii cladirii vechi ar putea sa cada peste ei. Desi aceste lucruri se intampla de ceva vreme, nimeni nu a miscat un deget, motiv pentru care elevii vor organiza vineri un targ in curtea scolii pentru a vinde obiectele realizate chiar de ei la orele de abilitati practice.

„In lipsa altor solutii am organizat acest targ pentru a strange banii necesari construirii unei noi scoli. Cea in care invata copiii acum trebuie ridicata practic din temelii. Este intr-o stare avansata de degradare. Elevii vor vinde obiectele pe care le-au facut la orele de abilitati practice: coifuri, casute pentru pasari sau scaune. Totul pentru a strange banii pentru o scoala noua”, a declarat, miercuri, Daniela Chelaru, directorul Scolii nr. 2 din Chiraftei.

De altfel, elevii si profesorii din Chiraftei nu sunt la prima actiune de acest fel in incercarea de a sensibiliza autoritatile locale sau Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Galati. La sfarsitul anului trecut, ei au vandut placinte prin sat in incercarea de a strange banii necesari. Au reusit atunci sa stranga doar aproximativ 200 lei pentru cele 200 de placinte vandute, o suma insuficienta pentru refacerea scolii sau construirea unei scoli noi.

„Acei bani sunt in contul scolii si adunam in continuare. Vom face astfel de actiuni si pe viitor sa strangem bani pentru ca alta solutie vedem ca nu exista. Ar fi nevoie de peste doua milioane lei”, a spus Daniela Chelaru. Starea in care se afla Scoala nr. 2 din Chiraftei, unde invata aproximativ 160 de copii, este cunoscuta la nivelul conducerii ISJ Galati.

Inspectorul scolar general adjunct, Laura Marin, a declarat ca a existat un proiect de construire a unei noi scoli la Chiraftei cu bani de la Banca Mondiala, insa acesta s-a blocat din motive necunoscute in etapa de evaluare. Laura Marin a precizat ca ISJ Galati a trimis la Ministerul Educatiei o lista cu scolile din judet care necesita reabilitari si cu localitatile unde este nevoie de constructia de noi scoli.

„Noi am propus construirea unei noi scoli la Chiraftei. In masura in care vor veni banii pentru investitii de la minister vom aloca pentru o noua scoala la Chiraftei. Ceea ce vor organiza elevii la Chiraftei este mai mult o actiune de sensibilizare pentru ca nu pot sa obtina banii necesari unei noi scoli din vanzarea obiectelor”, a precizat Laura Marin. Inspectorul scolar a precizat ca in lista trimisa la Ministerul Educatiei de ISJ Galati sunt incluse 50 de scoli din judet pentru reabilitari sau reconstructii, dar nu se stie cand vor veni banii.