suceava_scoalavara.jpgÎn perioada 9-14 iulie 2012 în Universitatea „Ştefan ce Mare” din Suceava se desfăşoară a XI-a ediţie a Şcolii de Vară „Limbă, cultură şi civilizaţie română”.

Participanţii la ediţia din anul acesta sunt 31 de studenţi cu rezultate deosebite şi cadre didactice de la Universitatea „Yurii Fedkovich” din Cernăuţi (Ucraina), Universitatea Bucovineană de Medicină din Cernăuţi (Ucraina), Universitatea de Stat din Chişinău (Republica Moldova) şi Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (Republica Moldova).

Şcoala de Vară propune un context de conştientizare a valorilor româneşti prin cursuri şi dezbateri susţinute de cadre didactice de la Facultatea de Istorie şi Geografie şi Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava pe teme de istoria limbii române, limbă română contemporană, istoria României, geografia judeţului Suceava, precum şi activităţi sportive şi recreative în cadrul bazei sportive şi a Complexului de Nataţie şi Kinetoterapie ale USV. Toate aceste activităţi de învăţare asigură promovarea limbii şi culturii române, a valorilor civilizaţiei române şi europene peste graniţele ţării şi creşterea vizibilităţii instituţiei sucevene în zona transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova.

Potenţialul cultural al zonei va fi dezvăluit participanţilor printr-o serie de vizite tematice la obiective de interes cultural din judeţul Suceava (Complexul Muzeal Bucovina, Cetatea de Scaun a Sucevei, Mânăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, Mânăstirea Humor, Mânăstirea Voroneţ şi Complexul „Ariniş”), activităţi ce vor contribui la întregirii imaginii asupra valorilor româneşti în general şi a celor din Bucovina, în special.

Întregul program se derulează cu finanţare din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava provenită din fonduri proprii şi din fonduri accesate pe bază de grant de la Consiliul Judeţean Suceava. Lucrările Şcolii de Vară se vor finaliza prin acordarea de diplome de participare tuturor studenţilor care au beneficiat de experienţa de învăţare a valorilor trăite în spaţiul Bucovinei româneşti.