varlam_porti.jpgCea de-a doua ediţie a Zilei Porţilor Deschise organizată de Şcoala “Varlaam Mitropolitul”, aflată sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a adunat mulţi ieşeni în sălile de clasă, dornici să afle cum arată atât Şcoala Primară, cât şi Gimnaziul. Evenimentul a fost inedit prin organizare, gazde fiind chiar părinţii copiilor care învaţă deja la şcoala din dealul Copoului.

Încă de la prima ediţie, ideea a aparţinut Clubului Părinţilor, care a considerat că detaliile despre infrastructură, oferta educaţională, cadrele didactice şi manageri nu sunt suficiente atunci când se alege viitorul loc în care copiii vor învăţa. “Este necesar să te conectezi şi la comunitatea de părinţi şi copii care frecventează şcoala: să afli de la ei ce înseamnă şcoala”, a explicat Sînziana Bălţătescu, reprezentantul clubului.

Sugestia a fost bine primită de echipa managerială, care a susţinut demersurile ulterioare. “A fost un eveniment special, pe care l-am sprijinit cu tot dragul. Chiar şi pentru noi, membrii echipei educaţionale, a fost interesant să aflăm cum prezintă şcoala părinţii elevilor noştri”, a declarat Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”.

Oaspeţii au vizitat sălile de clasă, biclioteca, laboratoarele de ştiinţe, de informatică, de muzică, de chimie şi de istorie, cabinetul de consiliere psihologică şi de dezvoltare personală, au cerut detalii despre sufragerie, locul unde copiii servesc masa. Sala şi terenul de sport au fost alte obiective care le-au plăcut, alături de toate detaliile legate despre oferta educţională oferite de părinţii elevilor, care au împărtăşit din experienţa primelor zile de şcoală trăite de cei mici. “Când am venit la «Varlaam» am urmărit Clasa Pregătitoare. Nu ştiam ce va fi după, îmi doream doar un loc sigur pentru copilul meu. În doi ani, fiul meu s-a schimbat total. Nu mai este introvertit, este sociabil, are mulţi prieteni. Îmi place întreaga comunitate de aici, faptul că toţi elevii se cunosc între ei, indiferent de clasa în care sunt înscrişi”, a spus Monica Dănilă, una dintre gazdele Zilei Porţilor Deschise.

Ieşenilor care au trecut pragul şcolii le-au plăcut instrumentele de lucru, Emometrul (prin care cei mici îşi identifică zilnic stările) fiind unul dintre ele, dar şi lucrările realizate de copii cu ajutorul Alinei Dîrvariu, mama unei eleve din clasa a patra. Ea a ales Şcoala “Varlaam” pentru mediul cald şi primitor şi a decis împreună cu fiica ei să continue studiile gimnaziale tot aici. “Copilul meu este fericit aici”, a spus Alina Dîrvariu, în asentimentul Laurei Nistor, un alt membru al clubului şi mama unui elev din clasa întâi. “Este o idee foarte bună şi mi-am dorit să stau de vorbă şi cu alţi părinţi. Le-am recomandat tuturor să vină şi în timpul săptămânii, să-i vadă şi pe copii”, a fost sugestia Laurei Nistor. “Agenda Zilei, la care cei mici află noutăţi, şi mesajele de la Îngerii păzitori (un instrument de mare ajutor în relaţionare – n.r.) i-au încântat foarte mult pe oaspeţii noştri. M-am bucurat că le pot prezenta şcoala şi sala de clasă unde învaţă fiica mea”, a spus Claudia Clinc, un alt ghid pentru ieşenii care îşi doresc pentru copiii lor un mediu educaţional de calitate. “Cu toţii voiau o şcoală de suflet”, a completat Vera Axinte, mamă a doi elevi – unul la Şcoala Primară, altul la Gimnaziul „Varlaam”.

Instituţia de învăţământ a fost inaugurată în 2010 şi are aproape o sută de elevi în cele două cicluri – primar şi gimnazial.