chebac eugen.jpgPresedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Chebac, a participat, vineri, la receptia lucrarilor de reabilitare si punerea in functiune a corpului B al scolii speciale „Simion Mehedinti”, dupa ce acesta a fost afectat de un incendiu in urma cu aproape doi.

Proiectul implementat de CJ s-a numit „Consolidarea si modernizarea Centrului de Plasament nr. 5 Simion Mehedinti”, valoarea totala a acestuia fiind de aproape 2.700.000 de lei, cofinantarea CJ fiind de peste 1.400.000 de lei.

„Este o mare bucurie pentru mine, ca manager de proiect, sa finalizez o lucrare si sa o finalizez cu o luna mai devreme decat deadline-ul contractului. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara o echipa de specialisti care sa duca lucrarea la bun sfarsit si in conditii de buna calitate pentru ca aceasta cladire este de patrimoniu si ea trebuia sa revina la starea initiala si chiar cu unele imbunatatiri. Este un proiect ambitios care nu credeam ca o sa prinda viata, dar, datorita colegilor din Ministerul Dezvoltarii, am reusit sa-l finalizam. Investitia se ridica la aproape 2,7 milioane de lei, dar nimic nu este scump cand faci ceva cu dragoste si cu daruire si cand iti reintregesti patrimoniul care era aproape de distrugere”, a declarat Eugen Chebac.


Corpul B al scolii speciale „Simion Mehedinti” a luat foc in urma cu un aproape doi ani, iar proiectul a vizat imbunatatirea comportarii structurii in ansamblul ei, scopul prioritar fiind punerea in siguranta a cladirii prin consolidarea structurii de rezistenta si limitarea avariilor la actiunea cutremurelor.


Cladirea reabilitata este monument istoric si de arhitectura, constructia fiind executata la inceputul secolului al XX-lea, suprafata construita fiind de 457 de metri patrati, iar cea desfasurata de 1.370 de metri patrati. Cladirea a fost construita la finalul anilor 1800 si a apartinut avocatului Stefan H. Stefan, fost primar al municipiului Galati. In salonul casei, istoricii sustin ca regele Carol I a jucat biliard, intr-una din vizitele sale la Galati. Centrul de Plasament nr. 5 „Simion Mehedinti” a fost infiintat in 1948-1949 sub denumirea de Centru Scolar Profesional pentru pregatirea elevilor cu deficiente motorii si handicap neuropsihic; din 2000-2001 adaposteste invatamant profesional de masa – clase integrate, iar din 2003-2004 devine Scoala de Arte si Meserii ‘Simion Mehedinti’, unde se scolarizeaza un numar de 371 de elevi, in invatamant special, invatamant integrat de zi si seral, in domenii precum mecanica, constructii, instalatii si lucrari publice, fabricarea produselor din lemn, industria textila si pielarie, turism si alimentatie, estetica si igiena corpului omenesc. Eugen Chebac le-a promis cadrelor didactice si asistatilor ca in 2010 se va finaliza si modernizarea atelierelor din cadrul scolii. AGERPRES