Școala Zero Waste ediția 2019 și-a desemnat elevii câștigători

Cei mai buni elevi din primele 10 școli clasate în concursul ”Școala Zero Waste” ediția 2019 au câștigat participarea în tabăra ”Zero Waste Summer Camp”, organizată de EcoStuff Romania în perioada 20-25 August 2019, la Casoaia, județul Arad. Proiectul ”Școala Zero Waste” este realizat în parteneriat cu Continental Anvelope Timișoara, sponsorizat de Decathlon România și susținut de Telus International.

Fiecare școala participantă la secțiunea clasele 5-8 – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Pucioasa, Dâmbovița, Școala Gimnazială Nr. 1, Lehliu Gară, Călărași, Școala Gimnazială Nr. 1, Pericei, Sălaj, Școala Gimnazială „Sf. Dumitru”, Craiova, Dolj, Liceul Tehnologic Bâlteni, Structura Școala Gimnazială Nr. 1 Peșteana-Jiu, Peșteana Jiu, Gorj, Școala Gimnazială „Constantin Morariu”, Pătrăuți, Suceava, Școala Gimnazială Nr. 1, Logrești, Gorj, Școala Gimnazială Nr. 1, Ciurila, Cluj, dar și cele două școli care au respectat toate criteriile de eligibilitate și care au intrat astfel în evaluarea finală – Echipa „Chimiștii” – Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” Târgu Jiu, Jud. Gorj cu proiectul „Defileul Jiului – Arie Protejată! De cine?” și Echipa „Verde pentru viață” – Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Podu Turcului, Jud. Bacău cu proiectul „Verde pentru viață” și-au trimis reprezentanții pentru a-și aprofunda cunoștințele despre protecția mediului și măsurile pe care trebuie să le luam fiecare dintre noi pentru a diminua efectele poluării.

În cele 5 zile de tabără, elevii au impletit atelierele și sesiunile de educație ecologică cu jocuri de dezvoltare personală și de exprimare prin care organizatorii au urmărit dezvoltarea abilităților de organizare și lucru în echipă, dar și îmbogățirea bagajului de informații privind natura, protejarea ei și sustenabilitatea.

Efectul Greta Thunberg, alternativele plasticului de unică folosință, ”My Earth – My Responsibility”, poluarea apei și impactul asupra florei și faunei, identificarea plantelor și animalelor din zonă, ”Ce fac rangerii juniori?”, treasure hunt, mini Make it! Race it! Recycle it! Loquiz, drumețiile, dar și atelierele de cioplit, tras cu arcul, microscopul vede tot, anti-bullying și autoaparare, exercițiile de dezvoltare personală prin tehnici și jocuri actoricești și parcurgerea parcului de aventură s-au numărat printre activitățile care i-au ținut ocupați pe cei elevi pe parcursul taberei. Nu a lipsit nici clasicul Global Village, prezentări interactive ale orașelor participanților prin dans, teatru, cântec, proiecții și produse tradiționale locale.

Elevii câștigători ai concursului ”Școala Zero Waste” 2019 sunt cei care s-au remarcat în mod deosebit pe durata taberei ca lideri și oameni de acțiune.

 „Școala Zero Waste” este un concurs național de educație ecologică și colectare selectivă destinat tuturor școlilor din învățământul gimnazial și liceal din România. Concursul dă posibilitatea elevilor și școlilor să contribuie la protejarea mediului și reducerea poluării și în același timp să concureze pentru câștigarea premiilor puse în joc. Ajuns la a 7-a ediție, s-au implicat în competiția din acest an 175 de școli din 36 de județe.