Echipa „Şcoli curate” trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte problemele unităţilor şcolare din judeţ şi îi cere prefectului Mircea Abrudean să se implice în rezolvarea lor.

„Echipa locală Şcoli curate din judeţul Cluj trage un semnal de alarmă cu privire la problemele învăţământului judeţean şi nevoia de implicare a domnului prefect Mircea Abrudean în rezolvarea acestora. La nivelul judeţului Cluj, conform Raportului alternativ privind starea învăţământului, lansat de echipa Şcoli curate sub egida Societăţii Academice din România: doar 6 unităţi administrativ-teritoriale din 81 (8%!) respectă dreptul la burse al elevilor, garantat de Constituţia României şi art. 82 din Legea educaţiei naţionale. Restul de 75 îşi încalcă obligaţia prevăzută de lege de a le acorda elevilor cele patru tipuri de burse (merit, studiu, ajutor social sau performanţă); 30 de autorităţi publice locale din totalul de 81 (40%) refuză să îşi respecte obligaţiile de finanţare a sistemului public de educaţie şi nu alocă bani pentru cheltuielile cu investiţiile, modernizările şi reparaţiile capitale ale unităţilor de învăţământ”, se arată într-un comunicat trimis de echipa „Şcoli curate”.

Conform sursei citate, în anul 2019, unităţile administrativ-teritoriale din judeţ au alocat cumulat 75 de milioane de lei fonduri pentru investiţiile din şcoli, dar au fost executaţi doar 31,65 milioane lei, „ceea ce înseamnă că peste 65% din banii alocaţi pentru educaţie în judeţul Cluj au fost alocaţi de formă, nefiind cheltuiţi în beneficiul învăţământului şi spre folosul elevilor”.

„Şcoli curate” este iniţiativa think-thank-ului Societatea Academică din România (SAR), de creştere a gradului de bună guvernare şi transparenţă în şcoli şi licee prin monitorizarea alocării, accesării şi cheltuirii resurselor publice şi responsabilizarea principalilor actori din comunitatea locală: elevi, părinţi şi profesori. „Şcoli curate” activează ca proiect-pilot, cu echipe locale formate din voluntari liceeni, în cinci judeţe din România: Bacău, Cluj, Mureş, Timiş şi Vâlcea. AGERPRES