Aproximativ 700 de cadre didactice și peste 8.000 de preșcolari și școlari din 17 județe sunt implicați în ediția din acest an, a IV-a, a proiectului educațional de voluntariat și caritate „Petale-n vânt„, cea mai mare inițiativă de acest gen la nivel național, ce își propune sprijine financiar și moral copiii defavorizați, prin intermediul unor activități de voluntariat și caritate ce se derulează pe parcursul unui an.

Proiectul a fost demarat în anul școlar 2012-201317, de către Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău și a strâns, inițial, 17 unități de învățământ din Sălaj implicate activ în ateliere de creație, confecționând obiecte vândute mai apoi la târguri școlare, pentru a ajuta financiar o asociație social-comunitară. După ce la ediția anterioară, interjudețeană, au participat 46 de unități de învățământ din șapte județe, colectându-se aproape 60.000 de lei, în acest an proiectul devine unul național, cu implicarea a 87 de școli din 17 județe.

Anul trecut au fost 316 cadre didactice și 46 de unități de învățământ din șapte județe. (…) În total, caritatea voluntariatului a adus donații în valoare de 57.581 de lei. La ediția a IV-a suntem 17 județe și împreună, din aceste județe, ne-am adunat 87 de unități de învățământ. Nu cred că la nivel național mai există atâția oameni într-un singur loc. Și în această ediție se urmărește promovarea valorilor morale și a spiritului civic prin activități recreativ-creative menite să pună în valoare importanța educației nonformale în procesul educativ. Ateliere de creație, lucrări pentru simpozion, activități de reciclare și conștientizare, concursuri și târguri pentru a sărbători copilăria și jocul — o paletă bogată de acțiuni care ajută în mod direct la organizarea unor târguri-expoziții cu donație în scop caritabil„, a precizat joi, la conferința de deschidere, Alina Cotoi, coordonator al proiectului.

Beneficiarii în acest an, pentru 17 județe, vor fi 13 asociații, pentru Sălaj fiind vorba de Asociația „Inimioare fericite”, din Bobota, către care vor fi direcționate fondurile colectate din acțiunile caritabile din județele Sălaj, Cluj, Satu Mare și Dâmbovița.

„Toți suntem petale aduse de vânt la un loc… Nicio școală din proiect nu înseamnă nici mult nici puțin, toți suntem un singur tot, luptând împreună pentru a da speranță cuiva, pentru a schimba o viață sau a mai prelungi una, fie și numai cu o zi. Uneori avem impresia că munca depusă este imensă, că luptăm degeaba, dar acest lucru nu mai contează deloc atunci când vezi bucuria din ochii unui copil căruia viața nu i-a surâs. Întotdeauna am adus speranța. Acestea sunt petalele: 87 de instituții, 27 de parteneri, 4 coordonatori principali, 21 coordonatori regionali, 87 coordonatori de instituții, aproximativ 700 de cadre didactice și peste 8.000 de preșcolari și școlari. Din acest an, nu mai avem nume separate, ci suntem toți petale-n vânt”, a conchis Alina Cotoi. AGERPRES