scoala in reparatii.jpgUn sfert dintre unitatile de invatamant din judetul Braila nu au autorizatie sanitara de functionare, iar in multe dintre acestea nu au inceput nici macar lucrarile de igienizare, desi a mai ramas doar o luna pana la inceperea noului an scolar 2009 – 2010.

Potrivit directorului executiv al Directiei de Sanatate Publica Braila, Delia Rasnoveanu, principalele cauze pentru care scolile nu primesc autorizatie sanitara de functionare sunt lipsa apei potabile curente, a grupurilor sanitare corespunzatoare, a cabinetelor medicale, a spatiilor corespunzatoare desfasurarii cursurilor sau lipsa locurilor de joaca.

„In mediul rural, desi exista retele de apa potabila, acestea fie nu sunt corect intretinute, fie nu sunt utilizate frecvent, deoarece apar probe necorespunzatoare la apa recoltata din unitatea de invatamant. Foarte multe unitati nu au fost igienizate sau reparate, au peretii deteriorati, plafoane cazute sau utilitatile nu sunt corespunzatoare. Daca se aloca fonduri suficiente, o parte dintre acestea ar putea fi autorizate sanitar”, a spus Delia Rasnoveanu.

Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, a declarat saptamana trecuta ca directorii unitatilor de invatamant care nu vor isi vor primi elevii in bune conditii la inceput de an scolar trebuie destituiti, pentru lipsa de implicare in actul managerial, mai ales ca au avut banii necesari efectuarii lucrarilor de igienizare.
Din 376 de institutii de invatamant existente in judetul Braila, 73 sunt pe raza municipiului Braila, 27 dintre acestea fiind gradinite, 28 scoli generale, 14 licee si grupuri scolare si patru colegii.