Școala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi încheie, odată cu acest an școlar, primul an de proiect  Erasmus + , Parteneriatul  strategic de schimb interșcolar KA229, cu titlul ,,How to make schools more attractive and creative” (SMAC), finanțat cu sprijinul Comisiei Europene.

După cum sugerează și titlul, proiectul își dorește crearea unui mediu de viață sănătos și plăcut pentru elevi, atât în școală cât și în afara ei, în care ei să își dorească să petreacă timpul alături de colegi și să descopere plăcerea de a învăța. Proiectul se adresează în primul rând elevilor cu nevoi speciale dar și celor din școlile de masă, cu vârste între 14 și 18 ani.

Parteneri în proiect sunt școli din cinci țări europene – Polonia, țara coordonatoare, România reprezentată de Școala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi, de asemenea Grecia, Spania și Turcia.

În  săptămâna 2-7 decembrie 2019, echipe de elevi și profesori din fiecare țară s-au întâlnit deja în prima activitate de învățare / predare / formare în Polonia, orașul Cieszyn .

Activitățile pregătite de către școala gazdă și prezentările făcute de fiecare școală parteneră au avut ca subtemă ,,Jocurile tradiționale. Elevii au avut bucuria de a descoperi jocurile de altă dată, uitate, pe care părinții lor le jucau când erau copii, învățând, astfel,  alte moduri de a petrece timpul cu prietenii – mai dinamice, mai distractive și  mai sănătoase.

A doua activitate de învățare-predare-formare a avut loc în Spania, în săptămâna 2-10 martie 2020. Doi elevi și un profesor de la Școala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi s-au deplasat la școala parteneră din localitatea Velez-Malaga. Tema acestei întâlniri a fost ,,Munca în echipă pentru elevi și profesori, prilej cu care participanții au reușit să-și formeze abilități de lucru în echipă și de integrare în medii culturale și sociale diferite. A fost o oportunitate pentru elevii cu nevoi speciale din Dorohoi și ceilalți parteneri, să prezinte dansuri tradiționale din țara lor, să participle la lecții interactive în aer liber și să cunoască impresionanta cultură și tradiție spaniolă din Malaga.

“Vizitele culturale din Polonia și Spania le-au oferit ocazia să descopere o parte din cultura, istoria și tradițiile fiecărei țări dar au reprezentat, în același timp, oportunități de socializare, comunicare în limba engleză și o mai bună cunoaștere reciprocă”, afirmă coordonatorul de proiect, Prof. psihopedagog Bogdan Lucian Viziteu.