Şcoli premiate cu prilejul finalizării proiectului “Too Quick To Quake”

Şcolile clasate pe primele trei locuri în cadrul proiectului “Too Quick to Quake”, iniţiativă ce a vizat instruirea elevilor din 36 de unităţi şcolare din Bucureşti în ceea ce priveşte modul corect de a reacţiona în cazul producerii unui cutremur, au fost premiate vineri, la sediul Ambasadei Suediei.

La eveniment au participat 40 de elevi instruiţi din şcolile câştigătoare, iar ambasadorul Suediei în România, Anders Bengtcen, a înmânat premiile câştigătorilor.
Şcoala Generală 116 şi Şcoala Generală 141 au primit premiul 3, locul doi a fost ocupat de Şcoala Generală 135, iar premiul I a revenit Şcolii Generale nr.93 “Emil Racoviţă”. Au primit diplome şi reprezentanţii presei pentru interesul acordat dezvoltării proiectelor de responsabilitate socială în România.

Membrii comunităţii Swedish Sustainable Business, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dealul Spirii” al Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, au lansat pe 4 martie proiectul “Too Quick To Quake”, ce a vizat instruirea elevilor în cazul producerii unui cutremur.

Cu această ocazie, profesorii au prezent o serie de imagini care ilustrează modul de comportare în caz de cutremur, iar şcolile au fost evaluate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dealul Spirii” al Municipiului Bucureşti.

În prezent, în Bucureşti, funcţionează 97 de şcoli în clădiri care prezintă un risc seismic mai ridicat şi unde învaţă 26.092 de elevi.

Proiectul-pilot “Too Quick to Quake”, susţinut de şapte dintre membrii comunităţii Swedish – Ericsson Telecommunications din România, Oriflame, Rombiomedica, Sandvik România, secţia comercială a Ambasadei Suediei şi Ambasada Suediei din România – ca urmare a succesului de care s-a bucurat va fi extins şi la alte 61 de şcoli pe parcursul anului şcolar 2012-2013.

Ambasadorul Suediei în România, Anders Bengtcen, a subliniat, în cadrul festivităţii de premiere, că ambasada şi companiile suedeze s-au implicat în acest proiect având în vedere activitatea susţinută în domeniul responsabilităţii sociale.

El a evidenţiat că această pregătire este extrem de importantă pentru elevi şi nu numai.
“Sunt foarte bucuros să vă prezint angajamentul companiilor suedeze pentru pregătirea şcolilor din Bucureşti în caz de cutremur”, a subliniat diplomatul suedez.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca a menţionat că sunt 97 de şcoli cu probleme privind siguranţa copiilor în caz de cutremur. El a adăugat că proiectul este binevenit şi trebuie continuat pentru că educaţia copiilor contribuie şi la educarea celorlalţi, respectiv părinţii.

Secretarul de stat a cerut o situaţie în ceea ce priveşte pregătirea şcolilor în caz de cutremur şi a adăugat că se doreşte iniţierea unui proiect de consolidare a şcolilor.
Stelian Fedorca a arătat că acest proiect trebuie extins şi la şcolile din ţară pentru a beneficia cât mai mulţi copii de o astfel de educaţie.

La rândul său, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a subliniat necesitatea instruirii copiilor, a profesorilor, pentru că în caz de calamităţi această pregătire duce la salvarea de vieţi.

El este de părere că acest proiect trebuie continuat, iar în şcoli ar trebui să existe o educaţie permanentă în acest sens.

”Ajutorul nu trebuie acordat numai în caz de cutremur, ci şi în caz de incendii, scăpări de gaze, situaţii care necesită evacuarea din şcoală şi care trebuie făcută într-o anumită ordine”, a spus acesta.

Dr. Raed Arafat a evidenţiat sprijinul Suediei pentru acest proiect, arătând că aceasta se implică cu ajutoare internaţionale în caz de cutremur. Şeful ISU Bucureşti, colonel Stelian Duduş, a precizat că după cursurile de informare şi pregătire s-a desfăşurat un concurs la care au fost premiate mai multe şcoli, fiind acordate două premii 3, un premiu 2 şi un premiu unu.
El a spus că proiectul este benefic pentru cetăţenii Capitalei. Reprezentanţi ai ISU au coordonat activitatea în cele 36 de şcoli instruind aproximativ 13.700 de elevi. AGERPRES