Suceava este judetul cu cel mai mare numar de scoli premiate la Conferinta nationala „Mediul virtual si parteneriatul scolar”, desfasurata la Poiana Brasov saptamana trecuta, respectiv patru dintre cele 44 de scoli premiate in total.

In cadrul conferintei a avut loc jurizarea proiectelor educationale bazate de tehnologia informatiei, ce s-au derulat in toata tara pe perioada vacantei de vara. Conferinta a fost organizata de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in cadrul Proiectului „Economia Bazata pe Cunoastere”.

„Proiectul Economia bazata pe Cunoastere, sub egida caruia s-au desfasurat aceste activitati, este un demers dintre cele mai inovative. Se adreseaza mai multor domenii de activitate, cel al administratiei publice, al mediului antreprenorial si culturii, insa dimensiunea educationala este, probabil, cea mai efervescenta si spectaculoasa, pentru ca lucreaza cu un material fertil si ofertant, respectiv imaginatia copiilor. Am fost incantata sa trec in revista atat de multe initiative, care au rasarit in mediul rural, atat de deschis la tehnologiile moderne”, a spus Diana Voicu, director de proiect al Unitatii de Management al Proiectului din cadrul MCTI.

Conferinta le-a oferit participantilor posibilitatea de a face schimburi de buna practica privind abilitati deprinse in cursul derularii proiectelor. Acestea acopera nu doar domeniul educational, ci le ofera profesorilor instrumente utile in initierea si derularea de proiecte extracurriculare, cum ar fi fundamentarea unui buget, elaborarea unei cereri de finantare, sau gestionarea proiectelor in parteneriat. Astfel, pe baza experientei acumulate, cadrele didactice isi pot asuma rolul de autentici lideri in comunitate, sprijinind procesul de dezvoltare locala.

La conferinta au fost premiate 44 de scoli, pentru solutii ingenioase si contributii semnificative la reusita proiectelor. Premiile au constat in calculatoare, softuri educationale, participari la scoli de vara, MP4 playere si alte echipamente periferice. In program au avut sansa sa participe toate cele 502 scoli dintre cele 255 de comunitati inscrise in Proiectul „Economia bazata pe Cunoastere”. Localitatile din judetul Suceava incluse in Proiectul „Economia bazata pe Cunoastere” sunt Arbore, Balcauti, Berchisesti, Cacica, Calafindesti, Dolhasca, Fantanele, Frumosu, Galanesti, Gramesti, Iaslovat, Moldova-Sulita, Ostra, Panaci, Poiana Stampei, Saru Dornei, Siminicea, Sucevita, Valea Moldovei, Vicovu de Sus. Castigatoare au fost Panaci, Cacica, Iaslovat si Ostra.

Economia Bazata pe Cunoastere este un proiect realizat de MCTI, finantat de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala, cu un buget de 69 milioane de dolari.
Scopul proiectului este de a initia si sustine activitati bazate pe cunoastere, prin tehnologia informatiei si comunicare, in special in comunitati dezavantajate din acest punct de vedere. Prin proiect au fost infiintate, cu sprijinul primariei din fiecare localitate, 255 de Retele Electronice ale Comunitatilor Locale. Fiecare retea include un Punct de Acces Public de Informare si mai multe puncte de acces in scolile din comunitate, in fiecare biblioteca publica si in fiecare primarie.