Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi ai primăriilor de sector, respectiv ai Primăriei Generale, vor constitui şapte comisii mixte pentru a rezolva problema şcolilor care nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu, a informat Primăria Capitalei, prin intermediul unui comunicat.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri de lucru, convocată de primarul general, Gabriela Firea, la care au participat primarii celor şase sectoare ale Capitalei, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, reprezentanţii IGSU şi ai ISU Bucureşti.

La finalul dezbaterilor s-a stabilit constituirea a şapte comisii formate din reprezentanţi ISU şi ai primăriilor de sector, respectiv ai Primăriei Generale, care vor face, începând de săptămâna viitoare, reverificări în teren, la toate unităţile de învăţământ care nu au în acest moment autorizaţie pentru securitate la incendiu. Astfel, în maximum două zile, primăriile de sector vor pune la dispoziţia IGSU lista cu şcolile unde au întâmpinat probleme în obţinerea autorizaţiilor, urmând să se stabilească şi să se precizeze la faţa locului măsurile ce se impun, a menţionat sursa citată.

„Am convocat această întâlnire pentru că avem împreună o responsabilitate majoră, atât legală, cât şi morală, faţă de cetăţenii Bucureştiului. Trebuie să-i punem în siguranţă pe cetăţeni, nu să pasăm responsabilitatea de la o instituţie la alta. Îmi doresc să avem o colaborare interinstituţională eficientă şi găsim cele mai rapide soluţii, atât în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei, cât şi pentru realizarea documentaţiei pe care primăriile de sector trebuie să o întocmească în vederea obţinerii autorizaţiei pentru securitate la incendiu, pentru toate şcolile, grădiniţele sau liceele pe care le au în administrare şi care nu au în acest moment acest document. Consider că avem nevoie de ajustări ale legislaţiei de specialitate pentru că nu putem într-un timp atât de scurt să reparăm ce nu s-a respectat timp de 27 de ani”, a precizat edilul general.

PMB a adăugat că o „problemă comună cu care se confruntă edilii” este aceea că o mare parte din dosarele pe care le depun la ISU Bucureşti Ilfov pentru obţinerea autorizaţiilor, deşi întocmite de firme acreditate şi verificate de verificatori atestaţi, sunt respinse, pentru faptul că documentaţiile respective nu sunt puse în acord cu reglementările normativelor pe linie de securitate la incendiu.

„Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că în acest moment se lucrează la modificarea legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor în vederea simplificării procedurilor de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor şi a dat asigurări că edilii de sector vor beneficia de asistenţă tehnică de specialitate din partea reprezentanţilor IGSU pentru stabilirea măsurilor constructive necesare pentru punerea în acord a documentaţiilor necesare în vederea obţinerii actelor de autoritate”, se arată în comunicat.

În cadrul şedinţei, primarii de sector au semnalat faptul că au fost efectuate o serie de lucrări de reabilitare şi igienizare la nivelul şcolilor şi nu lucrări care afectează structura clădirii, dar că se solicită o nouă autorizaţie pentru securitate la incendiu. AGERPRES