elevi_mici.jpgPrefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea a declarat, joi, că din 932 de şcoli bihorene doar 203 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, restul de 427 fiind în curs de autorizare, dar cu toate acestea toţi cei 101.527 de elevi şi preşcolari vor începe cursurile pe 13 septembrie.

Prefectul a precizat, în conferinţă de presă, că în urma controalelor efectuate de cele patru echipe mixte alcătuite din reprezentanţi ai Prefecturii, DSP şi Inspectoratul Şcolar, în perioada 23 – 27 august, la 75 de şcoli s-a constatat o serie de neajunsuri, pentru care s-a acordat termenul de 5 septembrie pentru remediere. Cele mai frecvente nereguli s-au referit la lucrări întârziate la reparaţii, curţi şi săli de clasă neigienizate sau insalubre, iluminat deficitar, lipsa unor spaţii adecvate sau frigidere pentru depozitarea alimentelor din cadrul programului Cornul şi laptele şi lipsa unor surse de apă potabilă.

Potrivit prefectului Ghilea, în toate şcolile s-a efectuat igienizarea spaţiilor de învăţământ, dar anumite lucrări, precum împrejmuirea perimetrului şcolar, nu a fost finalizate, în cele mai multe cazuri, din lipsa fondurilor financiare. Una dintre problemele cel mai des întâlnită în multe şcoli este lipsa frigiderelor sau a spaţiilor speciale pentru depozitarea alimentelor. În ce priveşte transportul copiilor la şcoli, cele 87 de microbuze existente, care transportă 4.210 de elevi din diverse localităţi spre şcoli aflate de regulă în centrul de comună, nu acoperă întreg judeţul. Sunt multe localităţi unde microbuzele fac două-trei transporturi dimineaţa.

’’Îmbucurător este faptul că, peste tot, procesul de învăţământ va fi demarat pe 13 septembrie. Problemele care vor mai rămâne se va încerca să se remedieze şi abia în cazurile în care se va dovedi lipsă de interes din partea conducerii şcolii se vor aplica şi sancţiuni,’ a precizat prefectul. AGERPRES