Peste 300 de încălcări ale ‘Normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, specifice unităţilor cu profil de învăţământ şi educaţie’, au fost constatate de pompierii militari în acest an, în urma controalelor de fond desfăşurate la unităţile din judeţ.

Potrivit unui comunicat remis luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Barbu Ştirbei’ al judeţului Călăraşi, în anul 2010, cadrele inspectoratului au desfăşurat 86 controale de fond la unităţi de învăţământ, în urma cărora s-au constatat 308 încălcări ale normelor menţionate, fiind date 284 de avertismente şi 24 de amenzi.

Astfel, în 65 de unităţi de învăţământ, conducătorul instituţiei nu a asigurat identificarea şi evaluarea riscurilor de incendiu din unitatea sa şi nici corelarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor cu natura şi nivelul riscurilor. De asemenea, 38 de unităţi de învăţământ funcţionează fără obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu. În anumite instituţii şcolare, instalaţia electrică nu se exploatează conform reglementărilor specifice, fiind constatate înlocuiri ale siguranţelor, întrerupătoarelor, racordarea unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, precum şi alte nereguli. Şcolile nu sunt dotate cu stingătoare sau acestea nu sunt menţinute în stare de funcţionare.


De asemenea, instruirea periodică a salariaţilor privind cunoaşterea regulilor de prevenire şi stingere a incendiilor nu s-a făcut în foarte multe şcoli, iar în unele unităţi se depozitează materiale combustibile (lemne, hârtie) în faţa sobelor cu acumulare de căldură, fără a se respecta o distanţă de siguranţă. Inspectorii au mai constatat că nu s-a făcut trasarea căilor de evacuare, astfel încât în caz de incendiu evacuarea să se poată face rapid, că se depozitează piese de mobilier în casele scărilor sau pe coridoare şi că uşile se deschid spre interior, ceea ce ar împiedica ieşirea oamenilor din clădire şi accesul pompierilor şi că nu se fac exerciţii de simulare a incendiilor. AGERPRES