Şcolile din Miercurea Ciuc vor fi dotate cu generatoare de ozon şi termometre non-contact

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a anunţat că, în perspectiva revenirii la cursuri a elevilor din clasele terminale, urmează ca şcolile din oraş să fie dotate cu generatoare de ozon pentru dezinfectarea aerului şi cu termometre non-contact, cu care să se măsoare temperatura celor care vin la ore.

Primarul a spus că în cursul zile de joi, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) a decis disponibilizarea sumei de 50.000 lei, pentru achiziţionarea unor generatoare de ozon. “Am decis asupra disponibilizării unui fond de 50.000 lei, din fondurile aflate la dispoziţia CLSU, din care să achiziţionăm generatoare de ozon. Pentru că, opinăm noi, nu este suficientă doar dezinfecţia mâinilor, spălarea coridoarelor şi aşa mai departe, este nevoie şi de dezinfecţia aerului din aceste clădiri şi generatoarele de ozon sunt deja o soluţie practică utilizată în zona medicală. (…) În practică, asta înseamnă 33-34 de generatoare pe care le vom cumpăra. Un generator va deservi şase săli de clasă. Este la 1,5 kg-2 kg, nu e mare, este portabil, vine femeia de serviciu, îl pune într-o sală de clasă, închide obligatoriu sala de clasă, pentru că atâta timp cât funcţionează nu poţi să intri, şi o perioadă după ce şi-a încheiat activitatea, asta înseamnă vreo 65 minute. Femeia de serviciu intră, deschide sala, mută în altă sală şi tot aşa de câte şase ori. Cele 6 clase vor fi igienizate în cam opt ore, timp va fi, însă, berechet, pentru că activitatea didactică va fi limitată în această perioadă”, a explicat Raduly Robert Kalman.

Acesta a punctat că, în funcţie de experienţă şi dacă reacţiile vor fi pozitive, municipalitatea este pregătită să extindă această dotare cu generatoare, astfel încât să se realizeze zilnic eventuala ozonificare şi în perioada normală de funcţionare a şcolilor.

De asemenea, primarul a mai anunţat că a rugat directorii de şcoli generale şi de licee din oraş să întocmească un proiect de plan de acces, pentru intervalul 2-12 iunie şi pentru perioada susţinerii examenelor de evaluare naţională, respectiv bacalaureat, care să prevadă o singură intrare în unitatea de învăţământ, ce urmează să fie supravegheată de un reprezentant al şcolii, care să nu permită accesul persoanelor străine.

Totodată, fiecare punct de acces va fi dotat cu cel puţin un termometru digital, soluţiile privind achiziţionarea acestora urmând să fie identificate împreună cu directorii de şcoli. “Dorim care fiecare punct de acces să îl dotăm cel puţin cu un termometru digital cu infraroşu, non-contact, termometru cu care ar trebui să fie controlată fiecare persoană care intră (în şcoală – n.r.) de către un specialist, ori medic ori asistent, din cadrul sistemului şcolar. (…) Respectiv, tot acest personal de specialitate poate şi din punct de vedere al unei analize sumare, ce-i drept vizuale, să ia anumite decizii, pentru că dânşii au o pregătire şi o experienţă în plus faţă de un cetăţean, un muritor de rând”, a mai spus Raduly Robert Kalman. AGERPRES