In cele peste 810 unitati de invatamant din judetul Prahova exista, in prezent, doar 34 de cabinete medicale scolare, dintre care doar doua sunt in mediul rural.
Din totalul unitatilor din judet, in care invata aproximativ 120.000 de elevi, 560 sunt in mediul rural, in aceste scoli fiind inregistrati peste 48.000 de elevi. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Sanatate Publica Prahova, din cele 34 de cabinete de medicina scolara, sapte nu au medici. Cele doua cabinete medicale scolare aflate in mediul rural sunt deschise in comuna Valea Calugareasca, localitate aflata in apropierea municipiului Ploiesti.

Doctorii de medicina scolara, conform legii, trebuie sa efectueze examenele de bilant ale starii de sanatate a elevilor, sa faca selectia medicala a scolarilor cu probleme de sanatate si sa elibereze scutiri medicale. Daca in cele doua municipii si cele 12 orase din judet se poate acorda ajutorul medical necesar elevilor, in mediul rural se apeleaza la medicii de familie daca apar probleme medicale. Din pacate medicii de familie nu pot avea cabinete medicale in toate satele comunei, iar unii sunt nevoiti sa
acopere chiar mai multe comune cu locuitori putini.

Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, Gabriel Tintarescu, a declarat ca, in cursul acestui an, ASP va face o evaluare a ceea ce a mai ramas din reteaua de medicina scolara, pentru a avea toate datele necesare declansarii programului national de investitii in medicina scolara, program care ar putea fi bugetat anul viitor.