univ_bolyai_2008.jpgMai mulţi profesori din Universitatea Babeş Bolyai au solicitat, miercuri, ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, Senatului şi Camerei Deputaţilor, într-o scrisoare deschisă, „anularea Legii Educaţiei Naţionale, revenirea cel puţin la legislaţia anterioară şi elaborarea unei legi în conformitate cu normele universitare, politicile universitare şi măsurile antidiscriminatorii din Europa”.

„Pensionarea profesorilor universitari la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu pierderea calităţii, pe de o parte, şi blocarea scoaterii la concurs a posturilor vacante, pe de altă parte, creează în Universitate o situaţie dificilă, deoarece se perturbă şi se dezorganizează anul universitar în desfăşurare, pune Universitatea în situaţia de a nu mai îndeplini criteriile de acreditare, o lipseşte de resursa umană cea mai calificată, reduce potenţialul de cercetare ştiinţifică şi cel al şcolilor doctorale”, susţin cadrele didactice din UBB, în scrisoarea deschisă. În opinia universitarilor clujeni, în universităţile din România este loc pentru orice persoană bine calificată şi competitivă, iar forţarea pensionării profesorilor la 65 de ani, fără a lua în seamă opera şi valoarea efectivă a fiecăruia, va priva instituţiile româneşti de cea mai calificată parte a specialiştilor.

Semnatarii scrisorii afirmă că pensionarea „va afecta grav un sistem aflat în criză de specialişti, al cărui efectiv real este încă sub nevoile ţării”. Totodată, măsura prevăzută în Legea Educaţiei este în contradicţie cu tendinţa generală din sistemele avansate din Europa şi America, ţări precum Marea Britanie, Italia, Germania, Danemarca şi Polonia trecând la ridicarea vârstei de pensionare a profesorilor universitari de vârf, în timp ce SUA şi Canada au legi contra discriminării pe criterii de vârstă. Profesorii din UBB precizează că susţin Rezoluţia Consiliului Naţional al Rectorilor care constată că „o aplicare imediată şi iraţională a legii duce la imposibilitatea atingerii obiectivelor asumate de România în faţa Uniunii Europene”. Consiliul Naţional al Rectorilor a solicitat înlocuirea Legii Educaţiei Naţionale pentru a asigura funcţionalitatea sistemului de învăţământ. AGERPRES