univ_cuza_is.jpgMembrii Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi au aprobat o noua structura a anului universitar 2009-2010, in care se pune accent mai mare pe evaluarea progresiva, pe tot parcursul semestrului, a activitatii didactice a studentilor, fiind eliminata sesiunea finala de examinare.

Rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Vasile Isan, a spus ca decanii facultatilor vor decide forma prin care vor aplica acest tip de evaluare, luand in calcul specificul si conditiile fiecareia. Pana acum, Regulamentul de Activitate Didactica prevedea ca o proportie majoritara din rezultatul obtinut la disciplinele studiate sa revina evaluarii efectuate pe parcursul semestrului.

Noua structura nu reprezinta decat urmatorul pas pentru punerea in practica a acestui sistem. Vor exista examene intermediare, un examen final, dar si proiecte, studii de caz, eseuri individuale, lucrari de laborator notate periodic. La sfarsitul fiecarui semestru, studentii vor avea la dispozitie o saptamana pentru refacerea sau imbunatatirea rezultatelor obtinute la una dintre formele de evaluare la disciplinele studiate in cursul semestrului. Acest sistem este valabil doar pentru forma de invatamant de zi. Forma de invatamant la distanta si forma de invatamant cu frecventa redusa se vor desfasura dupa regulamentele in vigoare.

Potrivit rectorului Vasile Isan, evaluarea formativa (progresiva) reprezinta o cerinta esentiala pentru asigurarea calitatii in cadrul Procesului Bologna. Aceasta presupune ca studentul sa participe in permanenta la cursuri, seminarii lucrari practice si de laborator, dar si o evolutie a invatarii, deoarece progresul inregistrat de studenti la activitatile sus-mentionate trebuie evaluat pe masura ce acestea au loc. Preponderenta evaluarii sumative din perioada anterioara (ponderea covarsitoare a examenului din sesiune in nota finala pentru o disciplina) trebuie inlocuita cu preponderenta evaluarii formative.

Practic, in toate universitatile occidentale evaluarea invatarii pe parcursul semestrului constituie o regula traditionala. Universitatile din tarile dezvoltate in care procesul didactic este similar celui din invatamantul superior romanesc, cu perioade lungi de sesiune la finalul semestrului de iarna, respectiv de vara, sunt mai curand exceptia.

„In sistemul de evaluare propus de Biroul Senatului UAIC, studentii vor primi informatii detaliate privind obligatiile didactice la fiecare disciplina inca de la inceputul anului academic. Ghidul de Studii si site-urile facultatilor vor preciza termenele si conditiile de evaluare a cunostintelor. Schimbarea structurii anului academic este in avantajul tuturor studentilor: al studentilor buni, pentru ca le recunoaste si recompenseaza eforturile si meritele de-a lungul intregului semestru si al celor mai putin buni, pentru ca ii impulsioneaza sa acorde mai multa atentie obligatiilor scolare si sa se pregateasca pentru o cariera profesionala, nu doar la sfarsitul semestrului, ci pe toata durata activitatii didactice”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Isan.