Primul centru de excelenţă destinat elevilor harghiteni va începe să funcţioneze în cadrul Liceului Teoretic Marton Aron din Miercurea Ciuc, care s-a clasat pe primul loc pe judeţ, în ultimii trei ani, în topul promovabilităţii la bacalaureat.

Inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig a declarat joi că Ministerul Educaţiei a aprobat înfiinţarea centrului de excelenţă la Liceul Marton Aron din Miercurea Ciuc, acesta urmând să aibă filiale în municipiile Topliţa, Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc.

Potrivit sursei citate, „în centrele de excelenţă, cei mai buni profesori se vor ocupa de cei mai buni elevi”, care vor fi pregătiţi pentru a participa la concursuri şi olimpiade, atât în ţară cât şi în străinătate. „În acest moment, nu spun că nu se fac pregătiri cu elevii cei mai buni, dar se fac aşa, cu mult chin şi multă oboseală din partea cadrelor didactice, pentru că se fac în pauze, se fac după ore sau când găsesc şi ei timpul potrivit. (…) Astfel, dacă putem să le facem în week-end şi în vacanţe, ar fi foarte bine pentru că totul ar fi organizat, elevii nu ar plăti nimic (…) iar profesorii vor fi remuneraţi pentru această activitate”, a explicat Bartolf Hedvig.

Inspectorul şcolar general a mai spus că se vor organiza şi tabere de pregătire pentru diferite discipline, una dintre instituţiile dispuse să susţină acest demers fiind Consiliul Judeţean Harghita.
Centrul de excelenţă va funcţiona, în primul an cu caracter experimental şi, cel mai probabil, doar pentru elevii de liceu. „În primul an, va funcţiona doar cu caracter experimental, deoarece nu avem nici un fel de experienţă în legătură cu centrele de excelenţă. Să vedem cum funcţionează, ce trebuie corectat şi dacă ceea ce ne-am imaginat noi va putea să funcţioneze. (…) Vom organiza centrul de excelenţă şi filiale în liceele unde avem cei mai buni elevi, care au arătat ce ştiu, au dat dovadă de performanţe şi în anii precedenţi. În primul an vom organiza pregătiri la disciplinele la care am avut şi până acum rezultate. Dacă va funcţiona bine, de anul viitor pornim şi la alte discipline”, a spus Bartolf Hedvig. AGERPRES