diploma.jpgScandalul diplomelor false a determinat conducerea Universitatii de Stat „Constantin Brancusi” din Targu-Jiu sa demareze o actiune de verificare a tuturor documentelor de acest gen eliberate de institutia gorjeana de invatamant superior din anul 2000, cand a fost acreditata si a castigat dreptul sa organizeze examene de licenta.

Prof. univ. dr. Adrian Gorun, rectorul universitatii, a afirmat, pe 25 martie, ca procesul de verificare se desfasoara pana la jumatatea lunii aprilie, vizand, in principal, eliberarea diplomelor catre absolventi de la alte institutii de invatamant superior din tara, care au sustinut licenta la Universitatea „Constantin Brancusi”, cat si diplomele eliberate de universitatea gorjeana absolventilor sai, de la anumite specializari, indeosebi din cadrul facultatilor de stiinte economice si de drept juridic si administrativ.

„La final se va intocmi un raport al comisiei de auditare a acestui proces si, in baza lui, daca vor fi situatii sub incidenta legii penale, datele respective vor fi transmise catre autoritatile de specialitate. Daca vor fi doar probleme disciplinare, sigur ca le vom discuta la nivelul universitatii”, a precizat rectorul Adrian Gorun. În opinia lui Adrian Gorun, scandalul diplomelor false este, in prezent, poate cea mai grava problema cu care se confrunta invatamantul superior si liceal din Romania, favorizata mai ales de activitatea desfasurata in domeniu de unele SRL-uri, ai caror absolventi au sustinut examene de licente in cadrul universitatilor acreditate, dar si de modul defectuos in care ministerul de resort a gestionat acest sector, cu deosebire eliberarea diplomelor.

În perioada 2000 – 2006, Universitatea „Constantin Brancusi” din Targu-Jiu a organizat examene de licenta cu absolventii a 27 de institutii de invatamant superior din tara, organizate pe principiul SRL-urilor. „Constatand, in momentul in care am preluat conducerea rectoratului, ca Universitatea ‘Constantin Brancusi’ se lansase intr-o actiune de mare anvergura in privinta organizarii licentelor cu toate institutiile acestea obscure, care nu aveau credibilitate si functionau la limita legii sau ilegal in tara, fiind infiintate prin hotarari judecatoresti, am interzis sa mai organizam examene de licenta decat in situatia in care analizam document cu document, in mod foarte exact, pe un eventual protocol”, a mentionat Adrian Gorun.