winkler_sebastian.jpgExpert in economia mediului, noul consilier al RMGC pe probleme de strategie si sustenabilitate, Sebastian Winkler, a lucrat 12 ani pentru Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, a condus in 2010 mai multe negocieri in domeniul protectiei mediului pentru presedintia spaniola a UE, primind in acelasi an Premiul Special al Industrial Minerals Association pentru initiativa Countdown 2010, care a inspirat multe companii sa regandeasca modul in care pot contribui la conservarea biodiversitatii, se arata in material.

Relatia dintre mediu si industrie nu este decat la modul ideal una de tip „win-win”, cel mai adesea fiind vorba de gasirea unui compromis care sa fie benefic si pentru natura si pentru generatiile viitoare, asa cum o arata de altfel si mineritul care tine cont de sustenabilitate, considera Winkler, intr-un interviu acordat revistei BIZ.

„Cred ca se poate face minerit intr-un mod eficient si in acelasi timp cu grija fata de mediul inconjurator. La Rosia Montana putem curata mediul de poluarea generata de exploatarile anterioare dezvoltand in acelasi timp un proiect minier modern si aplicand tehnologii cu un impact redus asupra mediului. Intrebarea este cand. Mai asteptam pana cand aproape toti oamenii vor parasi regiunea fiindca nu au alternative de a-si castiga existenta? Daca ne uitam la pretul aurului, pe pietele internationale exista cerere foarte mare. Factorii externi imping acest proiect spre o concretizare in viitorul apropiat”, a spus expertul.

Desi initial neincrezator in ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana, dupa analiza documentatiei privind normele de mediu si evaluarea impactului si o vizita la fata locului, Winkler s-a alaturat proiectului. „De 2.000 de ani acolo se exploateaza aurul fara prea mult respect pentru natura, este o adevarata bomba ecologica in zona, care continua sa polueze bazinul hidrografic. In momentul de fata, guvernul nu are suficienti bani pentru a curata aceasta poluare. Daca avem abordarea corecta, compania poate face acest lucru, ajutand si economia locala. Conducerea companiei e decisa sa stabileasca noi standarde in domeniul minier, mai stricte decat cele impuse de Uniunea Europeana. De aceea am decis sa ascult si sa analizez in continuare proiectul, sa inteleg adevarul din spatele imaginii din presa. Motivatia mea e sa ma asigur ca vom face o mina-model din acest proiect si astfel vom stabili noi standarde in domeniu in privinta protectiei mediului. Sper sa am sprijinul asociatiilor si ONG-urilor nationale si internationale pentru a dezvolta un nou model de transparenta in industria miniera”, spune Winkler.

Atacurile repetate ale ONG-urilor la adresa proiectului se explica prin faptul ca mineritul este inca perceput ca o afacere „murdara”, miturile vehiculate de acestea, conform carora Rosia Montana ar avea un peisaj montan idilic, care va fi distrus, dezinformand opinia publica. „Treaba mea se termina cand vom fi siguri ca nu mai exista problemele ecologice mostenite de la exploatarile anterioare, ca tehnologia folosita in cadrul proiectului este cea mai moderna, ca am ridicat standardele pentru alte proiecte miniere la nivel international si ca alte companii ne urmeaza exemplul. Speram ca standardele de la Rosia Montana sa nu fie aplicate doar aici, ci in intreg sectorul minier. Cu Rosia Montana, exista sansa de a demonstra ca se poate face diferenta in Romania si poate chiar la nivel global”, a rezumat Winkler misiunea sa in cadrul companiei.

(Articol publicat de cotidianul „Monitorul de Alba”pe 31 martie)