Secretarul de stat Monica Gheorghiţă a vorbit cu ambasadorul agreat al Republicii Côte d’Ivoire despre colaborarea în educaţie

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiţă, l-a primit, marţi, pe ambasadorul Republicii Côte d’Ivoire la Bucureşti, Largaton Gilbert Ouattara, cu reşedinţa la Viena, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind stadiul şi perspectivele relaţiilor româno-ivoriene atât în cadrul bilateral, cât şi multilateral, context în care au exprimat necesitatea intensificării cooperării economice şi a schimburilor comerciale dintre cele două ţări, inclusiv prin facilitarea contactelor directe între comunităţile de afaceri din România şi Coasta de Fildeş.

Potrivit MAE, secretarul de stat român a precizat că relansarea relaţiilor tradiţionale cu statele africane, cu accent pe domeniul economic, reprezintă o prioritate de politică externă a României, obiectiv prevăzut distinct în Programul de Guvernare 2017-2020.

De asemenea, pornind de la tradiţia pregătirii tinerilor africani în instituţii de învăţământ româneşti, cei doi demnitari au evidenţiat importanţa continuării colaborării româno-ivoriene în domeniile cultural şi educaţional. Oficialul român a arătat că, în anul în curs, un număr de 14 tineri ivorieni studiază în România, beneficiari ai unor burse acordate de statul român sau pe cont propriu.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi aspecte ale cooperării în organismele şi organizaţiile internaţionale şi au fost analizate evoluţiile cele mai recente din spaţiul african. Partea română a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea cooperării UE – Côte d’Ivoire, inclusiv în contextul organizării la Abidjan a Summitului UE – Africa în zilele de 28 şi 29 noiembrie, arată sursa citată. AGERPRES