badea_oana.jpgDirectorii de scoli bihoreni isi doresc autonomie in ceea ce priveste angajarea resursei umane in scoli, precum si reglarea intrarilor in sistemul de invatamant, a declarat marti, la Oradea, Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, dupa o intalnire cu inspectori si directori de unitati scolare din Bihor.

„Este un lucru absolut imbucurator. Politica de resurse umane realizata la nivelul scolii a fost mesajul pe care mi l-au transmis directorii bihoreni astazi. De asemenea, un alt mesaj important este ca isi doresc un filtru foarte serios la intrarea in sistemul de invatamant, astfel incat nu orice absolvent cu diploma de licenta sau cu masterat sa devina cadru didactic. Deoarece nu este o garantie, daca ai acea diploma, ca poti sa fii cadru didactic” – a declarat Oana Badea, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PD-L Bihor, alaturi de seful ISJ, Dorel Luca.

Secretarul de stat a participat de dimineata, la Colegiul National „Mihai Eminescu”, la un dialog institutional privind legile educatiei cu conducatorii scolilor din judet, pe care i-a apreciat drept ‘obiectivi, foarte echilibrati si sinceri’.


Directorii bihoreni sunt preocupati, a spus Oana Badea, de aceleasi probleme ca in toata tara, privind bacalaureatul, angajarea cadrelor didactice, masurile de sanctionare a acestora ‘in conditiile in care nu exista mare flexibilitate in statutul cadrelor didactice’ si, de asemenea, isi doresc o libertate in a se exprima managerial, care se va intampla insa doar daca masurile de descentralizare vor curge in paralel cu legea Educatiei nationale.

Oana Badea a amintit ca, in aceasta saptamana, parlamentarii pot sa studieze, sa primeasca sugestii de la populatie si sa depuna amendamente la legile Educatiei. Ea este convinsa ca ‘toate amendamentele care tin cont de Pactul national pentru educatie si strategia derivata din pact isi vor gasi loc in textul de lege’. Reprezentanta MECI va participa miercuri, la sediul Fundatiei oradene Ruhama, la bilantul unui proiect privind minoritatile nationale, in speta minoritatea roma, un proiect-pilot privind gradinitele estivale si care va fi implementat incepand din vara viitoare in toata tara. Vor fi create astfel in jur de 420 de gradinite estivale pentru copiii etnici romi, dar si pentru parintii lor, care vor beneficia si ei de anumite programe educative. Proiectul este finantat prin fonduri europene.