Secretarul de stat Stelian Fedorca anunţă că întreg necesarul de microbuze şcolare va fi achiziţioant prin leasing, în 2013

fedorca_stelian2.jpgMinisterul Educaţiei intenţionează să achiziţioneze în 2013, în leasing, printr-o singură singură licitaţie, întreg necesarul de microbuze şcolare la nivel naţional, potrivit declaraţiilor făcute vineri, la Zalău, de Stelian Fedorca , secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar.

Oficialul din cadrul Ministerului Educaţiei a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că motivul aceste decizii este dat de faptul că rata anuală de leasing pentru aceste microbuze este egală cu suma alocată, tot anual, pentru achiziţionarea unui număr redus de microbuze.

“Dorim ca anul viitor, în 2013, să organizăm o licitaţie pentru toate microbuzele necesare, la nivel naţional, care sunt sub 1.000. (…) Vom face un leasing, astfel încât necesarul să fie acoperit printr-o singură licitaţie. În fiecare an, Ministerul Educaţiei, din anul 2002, când a început acest proiect, a repartizat în jur de patru milioane de lei pentru cumpărarea a 185-200 de microbuze. Ori rata de leasing pentru 1.000 de microbuze, de exemplu, pe an, reprezintă de fapt suma pe care noi am dat-o, în fiecare an, pentru ale cumpăra efectiv. În această situaţie toate unităţile de învăţământ, acolo unde este necesar, vor avea acest mijloc de transport şi nu vor trebui să aştepte, iar microbuzul nu va mai deveni un factor de presiune asupra comunităţii”, a afirma Stelian Fedorca.

Acesta a adăugat că microbuzele vor fi în inventarul şcolii, iar şoferul va fi angajatul şcolii. Conform sursei citate, ministerul a deblocat în 2012 un total de 600 de posturi în sistem, pentru şoferi microbuze şcolare, fochişti sau îngrijitori de grădiniţe.

Necesarul de microbuze la nivel naţional va fi cunoscut după centralizarea datelor de la inspectoratele şcolare judeţene, el fiind estimat de Stelian Fedorca la circa 10 microbuze pentru un judeţ, dar nu mai mult de 1.000 de microbuze în total. AGERPRES