univ craiova.jpgUniversitatea din Craiova a organizat pe 30 noiembrie o serie de manifestări artistice cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la înfiinţarea secţiei universitare de studii de actorie, actualul Departament de Arte. Cu acest prilej, la sediul Departamentului de Arte din Craiova s-au prezentat două spectacole ale studenţilor, în regia Mirelei Cioabă: „Familia Cehov” – o panoramare a personajelor cehoviene în momentele de maximă concentrare a gândului şi a emoţiei (promoţia 2013-2016) şi „Noaptea lupilor” – o creaţie originală născută în urma cercetării obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, între care Noaptea Sfântului Andrei, care evidenţiază spiritul ludic al comunităţilor tradiţionale (studenţii ciclului de Master).

Prof.univ.dr. Alexandru Boureanu, directorul Departamentului de Arte, susţine că nu este deloc întâmplător faptul că aceste manifestări au avut loc chiar pe 30 noiembrie, când biserica îl cinsteşte pe Sfântul Apostol Andrei. „Simbolic, înfiinţarea primei secţii universitare de actorie din Oltenia stă sub pavăza Sfântului Andrei, socotit încreştinătorul daco-romanilor, cel dintâi chemat la apostolie şi cel dintâi propovăduitor al Evangheliei către strămoşii noştri. Necesitatea creării unei şcoli de teatru la Craiova a venit sub auspiciile unei perioade faste din istoria Teatrului Naţional din Craiova, care a devenit un reper teatral mondial după 1990, graţie valoroaselor spectacole regizate de Silviu Purcărete. Lângă un mare teatru, trebuia să rodească o pepinieră de talente, care să contribuie la generaţiile următoare de actori profesionişti. Aşadar, naşterea unui cadru academic de studiu al artei actorului devenise un demers logic, o necesitate incontestabila”, afirmă Alexandru Boureanu.

Secţia de teatru din cadrul Universităţii din Craiova – Facultatea de Litere şi Istorie, Catedra de Literatura română, universală şi comparată, a luat naştere sub girul profesional al actorului de teatru şi film, regizor şi profesor de arta actorului Remus Mărgineanu, cu susţinerea conducerii Universităţii din Craiova.

De-a lungul timpului, s-au alăturat catedrei actori cunoscuţi ai Naţionalului craiovean – Ilie Gheorghe, Smaragda Olteanu, Mirela Cioabă, Nataşa Raab, Constantin Cicort, Adrian Andone, Geni Maxim, Gabriela Baciu – şi regizorul Bogdan Cristian Drăgan.

Actualul Departament de Arte a cunoscut diferite etape de evoluţie, astfel încât a purtat şi diferite titulaturi, de la secţie de teatru în cadrul catedrei de Literatură, până la titulatura Departament de Artă Teatrală, acreditat în anul 2004. În prezent,

Departamentul de Arte are două secţii (teatru şi muzică) având admiteri anuale, programe de învăţământ de licenţă şi master, un centru de cercetare şi o bază materială pentru a asigura condiţii optime de studiu la nivelul celor din UE. Departamentul de Arte dispune de două săli de spectacole: sala de spectacole cu scenă italiană, care are posibilitatea de a se transforma în scenă elisabetană având o capacitate de 220 de locuri şi o sală Studio cu o capacitate de 95 de locuri, dotate cu instalaţii profesioniste de sunet şi lumină.

„Misiunea Departamentului de Arte o constituie formarea unor specialişti cu posibilităţi reale de integrare rapidă şi eficientă în domeniul artei interpretării dramatice şi muzicale. Această primă structură de învăţământ superior teatral din Oltenia serveşte în special Teatrului Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova, dar şi altor scene profesioniste din ţară, precum şi posturilor de televiziune sau de radio. Până în prezent, absolvenţii de actorie de la Craiova sunt integraţi în proporţie de 80% în domeniul artistic, în domeniul educaţional vocaţional sau cu potenţial creativ”, mai afirmă Alexandru Boureanu.
Până în prezent, la Craiova au terminat 11 promoţii de actori şi 10 generaţii de muzicieni. AGERPRES