rectorat poli tm.jpgSediul Rectoratului Universităţii Politehnica „Traian Vuia” Timişoara, situat într-o clădire istorică din Piaţa Operei, a fost revendicat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş (CCIAT).

Rectorul UPT, senatorul Nicolae Robu, s-a arătat şocat de veste, declarând vineri, într-o conferinţă de presă, că nu se aştepta la acest gest din partea CCIAT, mai ales că imobilul a fost donat Politehnicii benevol şi pe vecie, în 1945, de predecesorii actualei Camere de Comerţ.

‘În 15 mai 1945, predecesorii conducătorilor de acum ai CCIAT au considerat că merită să doneze această clădire pentru dezvoltarea universitară din Timişoara. La acea dată, nu era înfiinţată Politehnica, dar, prin cursul lucrurilor, s-a ajuns ca beneficiar al acelui ‘act de donaţie irevocabil şi pe vecie’, cum este scris în Art. 1 al actului, să fie tot un mediu universitar, respectiv Politehnica’, a detaliat Robu.


El a subliniat faptul că este vorba despre un act de donaţie benevol, şi nu de o naţionalizare, deoarece a fost încheiat înainte de perioada comunistă. Prima înfăţişare în instanţă va avea loc la finele acestei luni. CCIAT a iniţiat acest demers în cadrul unei acţiuni mai ample de refacere a patrimoniului afectat de confiscări abuzive ale unor imobile ce i-au aparţinut în perioada dinainte de regimul comunist. În urmă cu aproape un an, CCIAT a reintrat în posesia a două imobile ultracentrale din Timişoara, în urma unor hotărâri date de CEDO. Prin acestea, statul român a fost obligat la plata unei sume de peste 2,4 milioane de euro către CCIAT. AGERPRES