Salariile personalului didactic şi nedidactic de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost plătite la timp, în data de 14 februarie, şi nimănui nu i-a scăzut salariul, a declarat inspectorul şcolar general Camelia Tabără. Potrivit lui Tabără, excepţie au făcut cadrele didactice aflate în concediu medical, care au primit chiar şi cu 400 lei mai puţin.

Am întrebat în Colegiul naţional „Andrei Mureşanu”, care este cea mai mare şcoală. Nimănui nu i-a scăzut salariul. De la personalul nedidactic şi terminând cu directorul şcolii, în 14 februarie au primit salarii (nete – n.r.) mai mari cu sume între 50 şi 180 lei, care au fost toate plătite. Unde a scăzut efectiv salariul a fost la concediile medicale, pentru că baza de calcul este pe brutul celor şase luni anterioare momentului în care ai plătit, or, este brutul din august încoace, nu este pe brutul majorat de la 1 ianuarie„, a explicat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ).

În cazul în care nu ar fi fost reglementată situaţia privind angajaţii fără normă întreagă, 149 de persoane din cadrul personalului nedidactic (secretari, contabili, personal de curăţenie, bibliotecari) ar fi primit salarii micşorate.

Şeful IŞJ Bistriţa-Năsăud a adăugat că, odată cu preluarea sarcinii de plată a salariilor prin inspectorate, s-a făcut şi o verificare a bazei de date, fiind descoperiţi profesori care erau plătiţi pentru ore efectuate peste norma maximă legală. „Am suprapus bazele de date, să vedem exact care este situaţia. Am găsit colegi în cumul, ceea ce nu a fost în regulă. Fiecare dascăl, conform legislaţiei noastre, trebuie să facă până la 1,5 norme, niciuna în plus, şi ne-am trezit că are în trei şcoli câte 10 şi face 30 de ore. (…) Are dreptul să facă până la 27 de ore”, a explicat Tabără.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, numărul salariaţilor din învăţământ – personal didactic şi nedidactic – este de peste 5.000 de persoane. AGERPRES