Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Iulian Danielescu, şi-a depus, miercuri, demisia de onoare, la cabinetul Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, motivul care a stat la baza acestei hotărârii fiind legat de percheziţiile procurorilor DNA din data de 8 octombrie, care „au afectat imaginea învăţământului brăilean”.

„Subsemnatul Danielescu Iulian, inspector şcolar general la ISJ Brăila, având în vedere percheziţia DNA întreprinsă la sediul instituţiei noastre în data de 8.10.2014 şi a anchetei ulterioare cu privire la presupusa fraudă petrecută la examenul de bacalaureat din anul şcolar 2013-2014, consider că este afectată imaginea instituţiei pe care o conduc, drept care vă înaintez demisia de onoare”, se arată în demisia înaintată de Danielescu.

Şeful ISJ Brăila, Iulian Danielescu, va rămâne în funcţie până când demisia îi va fi aprobată de ministrul Remus Pricopie. Şi inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Brăila Marius Damian, fratele profesorului Florin Damian, reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul care priveşte frauda de la bacalaureatul din toamnă, şi-a prezentat demisia. Şeful ISJ Brăila a declarat că demisia lui Marius Damian a fost aprobată verbal de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în videoconferinţa de miercuri, dar că la ISJ Brăila nu a sosit, deocamdată, niciun document în acest sens.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, miercuri, 8 octombrie, reţinerea a doi profesori şi a unui inspector şcolar din Brăila, pentru mită la examenul de bacalaureat în sesiunea august – septembrie. Au fost reţinuţi: Manuela Diaconescu, inspector şcolar specializarea matematică în cadrul ISJ Brăila, pentru trei infracţiuni concurente de complicitate la luare de mită, Florin Valentin Damian şi Daniela Haret, ambii profesori corectori la Colegiul Tehnic „Panait Istrati” din Brăila, la examenul de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2014, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Magistraţii Tribunalului Galaţi au decis ca inspectoarea Manuela Diaconescu să fie cercetată sub stare de arest la domiciliu, ea primind mandat pentru 30 de zile. Pentru profesorii corectori Florin Damian şi Daniela Haret, aceeaşi instanţă a decis luarea, tot pentru 30 de zile, a măsurii de cercetare control judiciar. Cei doi profesori nu au voie să părăsească limitele judeţului Brăila.
Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, având ajutorul inculpatei Diaconescu Manuela Mirela, au solicitat şi au primit, de la inculpatul Văsii Iulian, suma de 2.500 lei pe care cei doi au împărţit-o. Banii au fost ceruţi şi primiţi astfel încât la teza scrisă susţinută la disciplina matematică, inculpatul Văsii Iulian, candidat la examen, să obţină o notă mai mare decât cea pe care o merita şi implicit o medie de promovare a examenului de bacalaureat. AGERPRES