Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Cătălin Canciu, a fost revocat din funcţie pe baza calificativului „nesatisfăcător” primit la evaluarea activităţii manageriale pe 2018, măsura pe care inspectorul şcolar general din Brăila a contestat-o în instanţă.

Cătălin Canciu a declarat că s-a adresat Tribunalului Brăila şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie imediat ce a primit calificativul „nesatisfăcător”, reclamând „nereguli în procesul de evaluare”.

Şeful ISJ Brăila a revenit luni din concediul medical, iar marţi a sosit de la Ministerul Educaţiei ordinul de revocare a sa din funcţie, aceasta fiind a treia încercare de demitere a sa în ultimele zece luni.

Prima încercare demitere a fost în august 2017, pe vremea când în fruntea Ministerului Educaţiei se afla Liviu Pop, Cătălin Canciu câştigând în instanţă, în primă fază, repunerea pe funcţie şi revocarea ordinului de demitere. MEN a făcut recurs, iar procesul se află în derulare, următorul termen fiind pe 16 mai 2018.

Cea de-a doua încercare de demitere a avut loc în februarie 2018, în timpul mandatului ministrului Valentin Popa, pe motiv că şeful ISJ Brăila a fost evaluat cu calificativul „nesatisfăcător” pentru munca desfăşurată în 2017. Canciu a formulat plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva ministerului Educaţiei şi a angajaţilor din minister, pe care îi acuză de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Demersul este făcut împreună cu alţi 9 inspectori şcolari generali şi adjuncţi din ţară, aflaţi în aceeaşi situaţie. Plângerea penală a fost trimisă şi către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti. AGERPRES