Senatorul Dumitru Oprea se intreaba unde s-au dus banii pentru descentralizarea invatamantului preuniversitar

oprea_dumitru.jpgPe 16 iunie 2009, senatorul PD-L Dumitru Oprea a adresat o intrebare Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu. Tema a fost pusa in discutie ca urmare a apropierii momentului inceperii procesului de descentralizare a invatamantului preuniversitar.

Parlamentarul PD-L a declarat: “Descentralizarea invatamantului preuniversitar reprezinta una dintre prioritatile guvernului. Discutiile si dezbaterile pe marginea acestei teme sunt dintre cele mai diverse si controversate. Preocuparile ministerului sunt evidente, avand in vedere diferitele forme de pregatire a acestui proces atat de amplu si de complex. Printre ele se numara si cautarea modalitatilor de formare, consiliere si instruire a celor implicati sau afectati direct de descentralizare”.

“Ministerul a obtinut o finantare considerabila pe tema descentralizarii pentru programul Formarea de consilieri si asistenti suport pentru implementarea Strategiei de descentralizare a invatamantului preuniversitar. Totusi, din februarie, de cand a fost lansat, nu s-a oferit nici o informatie privind progresul programului, mai mult nu este transparent nici continutul lui. Pe site-ul ministerului, la accesarea link-ului dedicat, ne este oferit mesajul “Nu ai drepturi de a vizualiza acest articol [Status: Refuzat]”. Singurele date la care avem acces sunt comunicatele de presa transmise la initierea programului si acelea foarte generale, fara a avea elemente concrete privind activitatile, rezultatele urmarite, acoperirea geografica si destinatia pe capitole bugetare a celor 5 milioane de euro, cat reprezinta bugetul obtinut”, a mai spus parlamentarul iesean.

In aceste conditii, Senatorul Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Educatiei sa comunice “cand si prin ce modalitati vor fi facute publice informatiile referitoare la programul susmentionat, actiunile ce se vor derula in cadrul lui, modul in care vor fi selectati cei care fac parte din grupul tinta, impactul asupra procesului de descentralizare a invatamantului preuniversitar si asupra celor implicati/afectati”

Dumitru Oprea a mai spus: “Nu este normal ca un program care primeste un buget atat de mare sa nu fie facut public, mai ales ca priveste un domeniu care si asa este vaduvit de fonduri. Consideram ca este important ca orice actiune finantata din fondurile structurale sa fie cat mai atent gestionata, astfel incat sa se inregistreze rezultate palpabile si nu doar intalniri intre reprezentantii ministerului si ale celorlalte structuri implicate in proces. “