andronescu_ecaterina4.jpgPreşedintele Comisiei pentru Învăţământ a Senatului, social democrata Ecaterina Andronescu, a declarat vineri, la Alba Iulia, că nu consideră necesară elaborarea unui Cod Etic unitar pentru mediul universitar, menţionând că personal crede foarte mult în autonomie. În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, fostul ministru a apreciat că, la nivelul fiecărei şcoli, comunitatea respectivă este cea care trebuie să stabilească reguli clare de conduită.

Andronescu a afirmat că toate instituţiile de învăţământ superior au, în Charta universitară, un codul etic şi, în acelaşi timp, o comisie de etică, independentă de Senat sau de administraţie, care analizează toate derapajele de la normele etice, propunând sancţiuni pe care rectorul este obligat să le aplice.
„În universităţi, eu cred că problema este oarecum rezolvată. Chiar este rezolvată”, a subliniat aceasta.
Întrebată dacă nu crede că ar trebui totuşi un cod unitar, senatorul PSD a răspuns negativ, menţionând că crede în autonomie. „Nu. Eu cred foarte mult în autonomie, de la autonomia personală, care-ţi permite să te dezvolţi ca personalitate în carieră, şi până la autonomia instituţională”, a spus fostul ministru el Educaţiei.

În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, Ecaterina Andronescu a menţionat că „a existat o formulă de cod etic la nivel naţional, prevăzută de Legea nr.1, a Educaţiei Naţionale”. „Personal, vă mărturisesc că poate este necesară o formulă la nivel naţional, dar consider că, la nivelul fiecărei şcoli, ar trebui să stabilească comunitatea respectivă regulile foarte clare de conduită, pentru că în momentul în care tu, ca şi comunitate, le stabileşti, eşti obligat să le şi respecţi”, a mai spus fostul ministru. AGERPRES