cam_deputatilor.jpgSenatorii au adoptat, miercuri, Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind desfiintarea specializarilor, respectiv a programelor de studii autorizate sau acreditate la forma de invatamant la distanta (ID) din cadrul Universitatii „Spiru Haret”.

Ordonanta a fost adoptata dupa ce membrii comisiei de resort au revenit in plen cu un raport suplimentar in care isi mentineau punctul de vedere initial, favorabil adoptarii acesteia, fara amendamente care sa modifice semnificativ actul normativ.

Cu toate acestea, principalul critic al Ordonantei, rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, senatorul PD-L, Dumitru Oprea, si fostul ministru al Educatiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, in mandatul careia a fost emis actul normativ al Guvernului, au continuat sa-si sustina punctele de vedere.


Oprea a criticat, in principal prevederea potrivit careia Universitatea ”Spiru Haret” este monitorizata pe o perioada de trei ani si a acuzat-o pe Andronescu ca este „primul om care a incalcat legile ARACIS, cand a creat sute de mastere”, printr-un ordin de ministru. Ea a precizat ca respectivul Ordin de ministru nu se referea la acreditarea programelor de master, ci doar la precizarea programelor si a legislatiei in baza carora aceste programe au fost infiintate, pe baza deciziei senatelor universitatilor. De asemenea, Andronescu a subliniat ca Ministerul Educatiei, prin activitatea de control, de evaluare, a constatat ca niciunul dintre criteriile ARACIS nu era respectat la Spiru ridicand dreptul de a organizare a acestei forme de invatamant „unei universitati care nu respecta niciunul dintre aceste criterii.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului a fost adoptata cu 53 de voturi pentru, 3 atineri si 3 voturi impotriva. Potrivit actului normativ al Guvernului, studentii inmatriculati la ID la Universitatea „Spiru Haret” in perioada 2005-2008 vor avea dreptul sa-si continue studiile la specializari autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educatiei, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Actul normativ prevede ca de acelasi drept beneficiaza si studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa redusa.


De asemenea, Ordonanta mai prevede ca Universitatea „Spiru Haret” va fi monitorizata timp de trei ani de la data intrarii in vigoare a actului normativ, cu scopul de a asigura „respectarea standardelor de calitate”, precum si faptul ca este obligata sa demareze procedurile pentru desemnarea unei conduceri cu rector confirmat de ministrul Educatiei. Totodata, studentii inmatriculati in perioada respectiva la specializarea Drept, cu o durata de trei ani, au dreptul de a-si completa studiile la patru ani, la specializari sau programe de licenta acreditate. Senatul este prima camera sesizata cu acest act normativ. AGERPRES