Senatul a respins, in sedinta de plen de pe 17 septembrie, un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonante de urgenta a Guvernului privind dotarea cu calculatoare tip desktop a liceelor si scolilor profesionale de stat.
Senatorii au aprobat, cu 44 de voturi pentru, 14 impotriva si doua abtineri, raportul de respingere a proiectului Legii 443/2008, de aprobare a OUG 87/2008, intocmit de Comisia de invatamant din Senat. Senatorul PSD Alexandru Atanasiu, fost ministru al Educatiei, a invocat, pentru respingerea proiectului, costurile considerate a fi ridicate ale aplicarii prevederilor textului normativ, care ar ajunge la 200 de milioane de lei.

„Nu ne opunem la modernizarea invatamantului romanesc, evident ca dorim modernizarea, ameliorare, dotarea elevului cu aptitudini (…), dar a face pomana electorala cu banii contribuabililor – inutila, costisitoare si discriminatorie – este un gest care jigneste bunul-simt al romanilor si le baga vantul in buzunare”, a spus Atanasiu.

Senatul este prima camera sesizata pe marginea acestui proiect. Potrivit reprezentantilor Guvernului, ordonanta nu a produs cheltuieli de la adoptarea sa in Executiv, pentru ca licitatiile pentru achizitionarea calculatoarelor au fost blocate in urma unor contestatii. Raportul de respingere a proiectului fusese adoptat de Comisia de invatamant din Senat cu sapte voturi pentru si trei impotriva. Senatorii comisiei si-au motivat decizia prin faptul ca „sumele propuse de Ministerul Educatiei pentru a fi alocate in vederea achizitionarii de calculatoare pot fi alocate pentru acoperirea unor nevoi stringente ale scolilor din mediul rural si nu numai”.

De asemenea, Comisia a mai invocat si faptul ca „in prezent, exista programe educationale, promovate de Ministerul Educatiei, pentru dezvoltarea abilitatilor IT ale resurselor umane din invatamant si pentru imbunatatirea sistemului informatic al scolilor”.