Senatul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a decis, în şedinţa de miercuri, ca în primul semestru să vină la cursuri studenţii din primii doi ani de la licenţă, de la primul an de la master şi ultimul an de la Arhitectură.

Senatul TUIASI a validat în unanimitate propunerea Consiliului de Administraţie cu privire la felul în care se vor desfăşura în acest an universitar cursurile la Politehnica ieşeană, în contextul pandemiei COVID-19.

Astfel, în primul semestru al noului an universitar vor veni la Iaşi pentru a desfăşura activităţi didactice în amfiteatrele şi laboratoarele universităţii tehnice studenţii tuturor facultăţilor proaspăt înmatriculaţi în anul I licenţă, toţi studenţii din anul al II-lea şi studenţii din anul al VI-lea de la Facultatea de Arhitectură. Aceştia vor continua activitatea didactică în acelaşi regim pentru toată durata anului universitar. Ceilalţi vor desfăşura activităţi didactice exclusiv online.

În semestrul doi, studenţii din anul II de la licenţă, care au fost în primul semestru la Iaşi pentru a desfăşura activităţi onsite, vor învăţa de acasă online. În locul lor, la Iaşi vor veni şi studenţii din anii III şi IV şi cei din anul V de la Facultatea de Arhitectură. Aceştia se vor alătura studenţilor din anul I şi celor din anul al VI-lea de la Facultatea de Arhitectură până la finalul anului universitar.

Şi studenţii care sunt la master vor începe activitatea în etape: în semestrul I vor învăţa la Iaşi, onsite, în amfiteatrele şi laboratoarele celor 11 facultăţi, doar studenţii înmatriculaţi în primul an al studiilor de masterat, în timp ce studenţii din anul al II-lea vor studia în acelaşi regim din semestrul al doilea. În primul semestru, studenţii din anul al II-lea de master vor desfăşura activităţi doar în sistem online.

Cum doctoratul prevede un registru special de activitate şi nu presupune participarea în număr mare în spaţii închise a mai multor persoane, doctoranzii îşi vor desfăşura activitatea la sediul facultăţilor, fizic, pe toată durata anului universitar.

„Indiferent dacă studenţii vor fi sau nu prezenţi fizic în campusul didactic, cursurile, seminariile şi proiectele se vor desfăşura online, doar aplicaţiile de laborator fiind prevăzute onsite pentru studenţii prezenţi. Aş fi dorit să pun educaţia pe primul loc şi să nu conteze nimic altceva, însă acum vorbim despre viaţă, la modul cel mai strict şi concret, şi nu cred că vreunul dintre noi se poate juca cu viaţa lui şi a celor din jur”, a declarat rectorul TUIASI, Dan Caşcaval.

Pentru începerea noului an universitar au fost luate în calcul opt scenarii, inclusiv cel integral online şi cel privind întoarcerea la activitatea de dinainte de pandemie, dar că varianta asupra căreia s-a convenit permite cel mai mult reluarea activităţii cât mai aproape de normalitate, minimizând pe cât posibil riscurile.

Studenţii au fost cei care au solicitat ca activităţile să nu se mai desfăşoare exclusiv online şi să se reia cursurile, într-o formă sau alta, cu prezenţa lor la Iaşi.

„Suntem perfect conştienţi de riscuri şi încercăm să le ţinem cât mai departe de noi, de tot ceea ce înseamnă universitatea noastră. Din păcate, acel dom din cărţile lui Stephen King, care poate izola o comunitate de lumea exterioară şi de timp, nu este decât o iluzie. Chiar şi în aceste condiţii, nu putem suspenda rolul universităţii în formarea profesională a studenţilor noştri. Este esenţial ca studenţii să cunoască universitatea în mod real, nu virtual (cei din anii I licenţă şi master), pentru ca apoi să capete încredere în universitate în ceilalţi ani de studiu. Este esenţial ca studenţii noştri să simtă că suntem responsabili atunci când luăm o decizie şi că dintre toate variantele posibile nu am ales-o pe cea mai comodă pentru noi, ci pe cea care respectă cât poate de mult acum viaţa şi educaţia deopotrivă”, a spus Dan Caşcaval.

Tot în cursul zilei de miercuri a fost decis şi felul în care vor fi cazaţi studenţii în noul an universitar în Campusul Tudor Vladimirescu, care în mod normal are o capacitate de cazare 8.000 de locuri.

Din cauza restricţiilor sanitare impuse pe perioada pandemiei de COVID-19, în Campusul Tudor Vladimirescu se pot caza cel mult 5.400 de studenţi. Anual sunt primite aproximativ 6.600 de solicitări pentru cazare doar de la studenţii politehnişti.

„Anul acesta TUIASI nu va mai putea primi în căminele din campus studenţi de la celelalte universităţi din Iaşi, aşa cum a făcut în anii anteriori. În această situaţie sunt circa 800 de studenţi. Cei care au locuit în cămine vor trebui să vină până vineri să îşi strângă lucrurile rămase în camere. Capacitatea scăzută de cazare e cauzată şi de faptul că un cămin – T16 – este rezervat pentru cazuri de izolare sau carantinare a studenţilor în eventualitatea în care situaţia epidemiologică o impune. Hotelul T20 este rezervat pentru solicitări de izolare sau carantină a angajaţilor universităţii care au situaţii deosebite în familie”, a explicat directorul Serviciului Social din cadrul TUIASI, Bogdan Budeanu. AGERPRES