univ_bolyai_2008.jpgSenatul Universităţii Babeş-Bolyai a cerut, marţi, Executivului şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să scadă fără întârziere taxele şcolare, să abroge Ordonanţa de Guvern 22/2009 şi să emită alte reglementări care să sprijine universităţile româneşti în atragerea de studenţi din alte ţări.

”O contradicţie este suficientă ca să infirme o lege”, susţin membrii Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, care invocă, în acest sens Ordonanţa Guvernului nr. 22/29 august 2009, ”care a vrut să reglementeze într-un mod nou sistemul de taxe pentru studenţii din alte ţări care studiază în România, dar prevede, pe de o parte, în articolul 1, alineatul 2, dreptul Senatelor universitare de a stabili taxele, iar, pe de altă parte, în anexa ”a”, precizează că taxele se stabilesc de către Guvern”.

Membrii Senatului UBB susţin că atragerea de studenţi străini la nivel de licenţă, master şi doctorat este un indicator de competitivitate a universităţilor, iar atragerea reprezintă şi o sursă de finanţare oriunde în lume, fiind, totodată, un mecanism de interacţiune a culturilor.


”În aceste condiţii, diferite ţări iau măsuri de stimulare a universităţilor, pentru ca acestea să atragă studenţi din alte ţări, precum şi măsuri de sporire a propriei atractivităţi. Atractivitatea proprie are şi o latură financiară: costurile studiilor, care în România sunt prea mari, respectiv între 220 şi 950 de euro pe lună la nivel de licenţă şi master şi între 240 şi 970 de euro pe lună la nivel de doctorat. Astfel de taxe, extrem de ridicate, mai curând resping candidaţii, încât nu aduc niciun beneficiu, de niciun fel, universităţilor din România”, argumentează membrii Senatului UBB, adăugând că ”MECTS şi Guvernul României nu cunosc aceste lucruri şi iau decizii eronate, contrare intereselor universităţilor româneşti şi ţării noastre”.AGERPRES