Senatul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie Târgu Mureş a aprobat Carta universitară

Senatul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş a aprobat, pe 23 octombrie, Carta universitară, după apariţia noii instituţii de educaţie în urma fuziunii Universităţii de Medicină şi Farmacie cu Universitatea “Petru Maior”.

“Astăzi, Senatul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie a făcut un nou pas important în reorganizarea noii universităţi, a votat Carta UMFST, documentul cel mai important care stă la baza tuturor activităţilor din interiorul universităţii. Am fost bucuros să văd că a existat o opinie convergentă pentru direcţia către care mergem. Discuţiile avute pe tema Cartei au fost de detaliu, dar fiecare dintre cei prezenţi au înţeles că intrăm într-o nouă eră superioară de dezvoltare a universităţii. Este o armonizare a celor două Carte care erau înainte, a celor două universităţi, include anumite structuri care au fost preluate de UMF de la UPM, dar conţine şi numeroase prevederi care fac din această Cartă un document flexibil, mai uşor de aplicat şi care este în acord cu ultimele modificări legislative, pentru că ediţia anterioară a fost aprobată în 2016, între timp au apărut modificări legislative destul de numeroase şi a trebuit să le aducem în ton cu ceea ce Carta spune astăzi”, a declarat profesor doctor Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureş.

Potrivit rectorului, Carta UMFST aduce şi elemente în plus legate de etica şi deontologia cadrelor didactice, de modul în care se organizează în interior activitatea didactică şi se păstrează caracterul multicultural al instituţiei.

“Faptul că am renunţa la caracterul multicultural este un refren care este adus în faţă de fiecare dată. Am avut o discuţie, astăzi, şi cu unul dintre liderii comunităţii maghiare şi pot să spun că modificările care s-au produs astăzi, la Cartă, n-au vizat, în niciun fel, linia maghiară, din contră, unele sugestii care au venit de la foştii membri ai Senatului UMF de etnie maghiară chiar le-am considerat oportune şi le-am introdus în Cartă ca pe nişte sugestii oportune şi pertinente (…) Eu nu fac politică şi în UMFST nu se face politică. Cred că este mult exagerată această afirmaţie şi ea vine din necunoaşterea, în detaliu, a ceea ce conţine actuala cartă. Există o legislaţie pe care noi o respectăm cu minuţiozitate, aşa încât subiectul trebuie să fie altul şi nu puterea; puterea este în altă parte, nu în interiorul UMFST ca subiect de discuţii”, a arătat dr. Leonard Aamfirei.

Rectorul a spus că de la şedinţa Senatului UMFST Târgu Mureş de marţi au lipsit reprezentanţii liniei maghiare, care, de luna trecută s-au autosuspendat din calitatea de membri ai Senatului. “Pentru a fi adoptată Carta universitară sunt necesare două treimi din voturile membrilor prezenţi. Au fost mult mai mulţi”, a arătat Azamfirei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a devenit din această lună Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST), în urma finalizării procedurilor juridice de comasare cu Universitatea “Petru Maior”, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 735/2018.

În actuala sa structură, UMFST are 10.726 de studenţi (în programele de studii de licenţă, master, doctorat, rezidenţiat şi alte forme de pregătire), 35 de programe de studii de licenţă, 33 de programe de masterat şi 7 domenii de doctorat.

În urma fuziunii dintre UMF şi UPM, personalul UMFST numără 1.233 de angajaţi, din care 739 de cadre didactice şi 494 de persoane încadrate ca personal didactic auxiliar şi nedidactic. AGERPRES