Senatul Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a aprobat, în unanimitate, la propunerea Consiliului de Administraţie, înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, urmând ca demersurile să fie înaintate Ministerului Educaţiei, pentru a fi propuse spre aprobare Guvernului României.

Noua facultate va fi dezvoltată în jurul nucleului reprezentat de Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, ce funcţionează în din anul 2012, când au fost activate primele două specializări în domeniul Sănătate, respectiv Nutriţie şi Dietetică şi Balneofiziokinetoterapie şi recuperare.

”După şapte ani de dezvoltare şi consolidare, succesul de care s-au bucurat aceste programe de studiu a făcut posibilă iniţierea unei noi specializări, Asistenţă medicală generală (anul 2019). Specializarea cuprinde o curriculă integrată, care pregăteşte absolvenţii să facă faţă actului medical complex, de viitor, adaptat medicinii contemporane personalizate şi care necesită nu numai o educaţie medicală superioară, dar şi o fundaţie solidă în management, siguranţă medicală, leadership şi profesionalism. Un an mai târziu, în 2020, Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava şi-a îmbogăţit oferta de admitere, printre altele, cu programul de studiu Echipamente şi sisteme medicale, care va contribui în mod concret la procesele de inovare şi dezvoltare comunitară şi socială pe care USV le susţine la nivel regional, naţional şi internaţional. Scopul acestor activităţi este acela de a genera un impact durabil în domeniile de inginerie aplicată, sănătate, social şi economic, prin intermediul celor trei direcţii fundamentale pe care USV le urmăreşte permanent: cercetare, predare/învăţare şi servicii pentru comunitate”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că, începând cu sesiunile de admitere din acest an, USV va oferi tinerilor absolvenţi de liceu posibilitatea de a studia la un nou program de licenţă, respectiv Tehnică dentară, specializare ce va pregăti tehnicieni dentari, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice ale USV, în cadrul activităţilor clinice şi practice dedicate procesului educaţional al acestor studenţi şi în corelaţie cu aspectul antreprenorial al profesiei de tehnician dentar.

Potrivit USV, laboratoarele didactice dedicate programului de Tehnică dentară şi numeroasele facilităţi oferite studenţilor garantează desfăşurarea unui proces educaţional modern şi dinamic, un laborator de tehnică dentară fiind deja funcţional cu dotări peste cele ale unor facultăţi cu specializări de profil din ţară.

Diversificarea programelor de studiu, din perspectiva viitoarei facultăţi de medicină, se reflectă şi în includerea în oferta de admitere 2021, în premieră la Suceava, a unui program de masterat în domeniul Sănătate, Nutriţie şi recuperare medicală.

În viitorul apropiat, alte două programe de licenţă vor fi incluse în portofoliul USV: Biologie şi Biochimie.

Referindu-se la situaţia epidemiologică actuală, sursa citată subliniază ”rolul deosebit de important” pe care USV l-a avut, prin intermediul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară, în lupta împotriva pandemiei de SARS-CoV-2, pe plan local, regional şi naţional.

Pe lângă faptul că a pus în funcţiune o linie de testare RT-PCR încă de la debutul pandemiei, echipa laboratorului USV a câştigat, ulterior, competiţia de proiecte pentru secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, fiind, în prezent, unul dintre cele patru laboratoare din România care efectuează secvenţieri.

Considerăm că toate cele enumerate mai sus certifică faptul că înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, cea de-a 11-a facultate din cadrul Universităţii ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava, va reprezenta o continuare logică şi necesară a eforturilor depuse, a preocupării pentru atragerea unei resurse umane de calitate şi a investiţiilor în infrastructură pe parcursul celor aproape 10 ani, în domeniul sănătăţii publice, cu rezultate concrete şi recunoscute’‘, se arată în comunicatul USV. AGERPRES