La Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Cluj-Napoca s-a desfasurat sesiunea stiintifica comemorativa „60 de ani de la scoaterea in afara legii a Bisericii Romane Unite Greco-Catolice – 1 decembrie 1948 – 1 decembrie 2008”.

Manifestarea stiintifica a fost dedicata, totodata, implinirii a 90 de ani de la infiintarea Universitatii romanesti la Cluj-Napoca, fiind organizata sub patronajul dr. Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla, cu ajutorul Episcopiei Romane Unite (Greco-Catolica) de Cluj-Gherla si a Bischofliches Ordinariat din Mainz (Germania).

Lucarile au fost deschise de dr. Virgil Bercea, episcop de Oradea, decanul facultatii. Au rostit alocutiuni, cu acest prilej, dr. Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla si prof. dr. Andrei Marga, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai”.

Invitatul de onoare al manifestarii a fost prof. dr. Christoph Suttner, Doctor Honoris Causa al Universitatii „Babes-Bolyai” (1999) si al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (2003). Christoph Suttner a studiat teologia la Regensburg (1953-1954), Roma (1954-1960) si a efectuat stagii de documentare la Würzburg si la Bucuresti. A fost hirotonit preot, la Roma, in Colegiul Russicum, in 1960. A fost titularul catedrei de Patrologie, Istoria si doctrina Bisericilor Rasaritene la Facultatea de Teologie Catolica a Universitatii din Viena, din 1975 pana in 2002. Este membru al Comisiei Mixte internationale pentru dialogul oficial teologic intre Bisericile ortodoxa si catolica. Autor al numeroase volume de studii de specialitate traduse in toate limbile de circulatie, Christoph Suttner a publicat, de asemenea, o interesanta lucrare despre marea schisma („Schismen, die von der Kirche trennen, und Schismen, die von ihr nicht trennen”), in care evidentiaza ca de-a lungul istoriei nici grecii, nici latinii nu s-au gandit sa conteste celeilalte parti eclezialitatea si momentele in care acest lucru s-a produs.

Sesiunea s-a desfasurat in trei sectiuni, respectiv „Biserici greco-catolice din spatiul sovietic 1945-1948”, „Biserici Romane Unite in fata amenintarilor cu ‘unificarea religioasa’ – 1945-1948” si „Marturiile unor contemporani – documente vii”. La eveniment au participat reprezentanti ai confesiunii greco-catolice din tara, precum si din Slovacia, Austria, Germania, Ungaria si Ucraina.