Un număr de 74 de specialişti din instituţii publice sau companii private, din 29 de ţări, de pe trei continente, se vor reuni la Sibiu, în perioada 1-3 octombrie, la cea de a doua ediţie a Congresului Cybersecurity în România, informează un comunicat remis luni AGERPRES.

Organizat în partenariat cu International Telecommunication Union (ITU, ONU-Geneva), Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CERT-RO) şi sub egida Ambasada Elveţiei în România, ‘Cybersecurity in Romania’ este conceput ca o platformă de dialog public-privat, la nivel regional – central european – în domeniul cyber şi are ca scop conturarea unei perspective macro-regionale a ceea ce reprezintă cea mai mare provocare a momentului – securitatea cibernetică.

‘Cybersecurity in Romania’ este deschis unui număr cât mai mare de persoane de decizie din rândul întreprinderilor, scopul fiind acela de a înţelege şi a conştientiza fenomenele şi riscurile la care sunt expuşi toţi utilizatorii de Internet şi impactul pe care îl poate avea un atac cibernetic în viaţa personală şi profesională a fiecăruia.

Congresul este neutru, conform organizatorilor, oferind astfel o platformă interactivă de dialog între decidenţi şi specialiştii IT. Prin intermediul unor workshop-uri specifice se urmăreşte realizarea unei dezbateri, astfel încât să se realizeze „o înţelegere de 360°” a principiilor celor mai noi probleme de securitate, a modurilor de preîntâmpinare a acestora şi a modurilor în care acestea sunt abordate în diferite ţări, pentru a putea fi implementate în propriile instituţii şi companii.

Ediţia din acest an a ‘Cybersecurity in Romania’ aduce o premieră: o zi de training pre-conferinţă (1 octombrie) pentru persoanele de decizie care nu au o pregătire tehnică. În acest mod, oamenii de afaceri vor putea profita din plin de conferinţă şi vor putea gândi imediat măsurile potrivite care trebuie luate în privinţa propriilor afaceri. Aceasta va fi o zi de pregătire intensivă, cu intervenţii din România şi din străinătate, care va introduce participanţii în complexitatea problemelor, de la business intelligence, la legislaţie şi de la organizarea resurselor umane la riscuri şi cazuri reale de atacuri interne şi externe.

Evenimentul este organizat de către Swiss WebAcademy (SWA), o asociaţie profesională româno-elveţiană, împreună cu Security Brokers (Italia), ASIA şi Agora Group. Înfiinţată în 2012, SWA a devenit un promotor al tehnologiilor web în domeniul economic şi instituţional din România. Evenimentul beneficiază de sprijinul, printre alţii, a Consiliului Judeţean, Universităţii „Lucian Blaga”, Dell Security, Q-East, CertSIGN, Bitdefender.

În ultimii doi ani peste 120 de români au fost specializaţi, la Sibiu, în domeniile Web Design şi Programare Web, prin cursuri care beneficiază de expertiză elveţiană şi care sunt susţinute de traineri atestaţi de Haute Ecole ARC (Ecole d’Ingénieurs, Neuchâtel, Elveţia). AGERPRES