elevi.jpgSiguranţa în şcolile prahovene a reprezentat tema prioritară aflată, luni, în dezbaterea şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice şi ai structurilor de ordine publică.

Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, chestorul Sorin Oprea, a declarat că siguranţa în şcoli a crescut odată cu trecerea în zona de responsabilitate a poliţiştilor de proximitate a unităţilor de învăţământ.

Oprea a mai afirmat că în Prahova ”consumul de droguri nu este la un nivel alarmat”, iar ”cazurile de violenţă între elevi sunt izolate”. Pentru creşterea nivelului de siguranţă în şcoli, inspectorul şef al IJP Prahova a propus un program care conţine o serie de măsuri, printre care se numără extinderea programelor de informare legislativă şi asupra cazuisticii infracţionale specifice, identificarea persoanelor care staţionează în preajma şcolilor la intrarea şi ieşirea elevilor, precum şi organizarea de controale, împreună cu reprezentanţii Direcţiei pentru Tineret şi ai Inspectoratului Şcolar, în baruri şi restaurante pentru depistarea elevilor care le frecventează în timpul orelor de curs.


În cadrul şedinţei ATOP a mai fost analizată evoluţia criminalităţii în cursul anului 2009. Potrivit reprezentanţilor IPJ, criminalitatea judiciară a înregistrat o creştere, fiind constatate 7.864 infracţiuni, cu nouă la sută mai multe decât în anul 2008, ponderea deţinând-o infracţiunile contra patrimoniului. Criminalitatea economico-financiară a înregistrat de asemenea o creştere, fiind săvârşite anul trecut 3.264 de infracţiuni, cu 18% mai multe decât în anul 2008 şi cu doi la sută mai multe decât la nivel naţional.


Doar criminalitatea stradală înregistrează în judeţ un trend descendent, fiind sesizate în anul 2009 un număr de 1.405 astfel de infracţiuni, cu şapte la sută mai puţine decât în anul anterior. Andrei Banu, membru ATOP a propus, pentru o mai bună şi eficientă colaborarea între instituţiile care participă la şedinţele autorităţii, adoptarea unei decizii, cu norme clare, care să stabilească modul de colaborare între instituţiile de ordine publică, precum şi a modalităţii de comunicare cu conducerea ATOP. Preşedintele ATOP, Constantin Nemeş, a fost de acord cu o astfel de propunere, urmând ca la următoarea întrunire a reprezentanţilor autorităţii să fie supus dezbaterii un astfel de proiect care va fi elaborat de specialişti. AGERPRES