Simion Hăncescu (FSLI): “Drepturile salariale câştigate de bugetari pot fi plătite în cel mult trei tranşe”

hancescu_simion.jpgDrepturile salariale câştigate de salariaţii bugetari prin hotărâri judecătoreşti pot fi plătite în cel mult trei tranşe, pentru a reduce astfel termenul prevăzut de Legea 230/2011, potrivit căreia plăţile sunt eşalonate până în anul 2016, a declarat, miercuri, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cu ocazia Audierii publice “Statul de drept se dă în rate?”, organizată la Hotel Royal, Bucureşti.

“Printre soluţiile propuse de Coaliţia Naţională pentru Statul de Drept se numără, alături de plata în cel mult trei tranşe, şi plata integrală, fără eşalonare, scutirea de impozitul pe venit şi compensarea sumelor datorate prin acordarea unor bonuri de tezaur pentru beneficiarii hotărârilor judecătoreşti. Personal, consider că prima variantă, referitoare la plata în cel mult trei tranşe egale, este una acceptabilă, de compromis. Nu cred în varianta acordării bonurilor de tezaur, nici în cea a scutirii sau reducerii impozitului pe venit, deoarece niciun partid politic nu va accepta ca o categorie de populaţie să fie scutită de la plata impozitului”, a declarat Simion Hăncescu.

Potrivit acestuia, cuantumul drepturilor salariale câştigate în instanţă de bugetari se ridică la suma de şapte miliarde de lei, ceea ce reprezintă 1,3% din Produsul Intern Brut (PIB). “Pentru că suma totală de achitat către salariaţii bugetari este foarte mare, considerăm că varianta referitoare la plata integrală, fără eşalonare până în 2016, este exclusă din start”, a mai spus Hăncescu. Prezent la audierea publică, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’, Marius Ovidiu Nistor, a pledat însă pentru plata imediată a drepturilor salariale câştigate în instanţă. “Pentru ca membrii de sindicat să simtă că trăiesc într-un stat de drept, este necesară aplicarea imediată hotărârilor judecătoreşti. Banii necesari există, însă actuala putere îi foloseşte în cu totul alte direcţii”, a spus Marius Ovidiu Nistor. AGERPRES