danubius_drepturi.jpgPe 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la Biblioteca Universității ”Danubius” din Galați a avut loc Simpozionul organizat de Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale a acestei universități, sub coordonarea Conf. univ. dr. Florinel Iftode.

Cu această ocazie, invitații speciali, absolvenți ai Facultății de Drept a Universității ”Danubius” – Marius Mitrof, Consilier superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniului Cultural Național Galați și Marian Palade, jurist în cadrul unei renumite multinaționale – au ridicat o serie de probleme deosebit de interesante referitoare la măsurile care se impun a fi luate de România pentru a se asigura o reală protecție drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în Declarația Universală a Drepturilor Omului precum și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Dezbaterile au fost deschise de către Conf. univ. dr. Cristian Sandache, cadru didactic la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, intervenția domniei sale aducând în centrul dezbaterilor anumite prevederi ale Declarației Universale ale Drepturilor Omului care, deși au trecut aproape 70 de ani de la adoptarea acestui document, nu sunt repectate la nivelul comunității globale. În exemplificarea unor cazuri de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, domnul profesor a insistat asupra prevederilor Declarației referitoare la egalitate și nediscriminare, la dreptul de a nu fi supus torturii, pedespelor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante precum și la alte drepturi civile și politice prevăzute în acest document internațional.

Marius Mitrof a avut o prezentare – avertisment în care a adus în discuție riscul anihilării culturii naționale, ca parte integrantă a culturii europene, dacă România nu va trece de la o ”gesticulație abundentă” la o conștientizare a priorității conservării și punerii în valoare a patrimoniului său cultural. Pe scurt, în România adoptarea documentelor internaţionale nu a produs efecte reale. Viziunea generală asupra patrimoniului cultural în România este în continuare dominată de tendinţa de a reduce patrimoniul cultural exclusiv la capacitatea sa de a produce efecte economice, de a fi subiect pentru turism.

Libertatea de expresie (de opinie, de a primi sau de a comunica informații ori idei), a fost abordată în încheierea acestor dezbateri, fiind un subiect de interes comun al studenților de la Specializarea Comunicare și Relații Publice și al celor de la Facultatea de Drept.