La initiativa inspectorului pentru invatamantul prescolar, Daniela Raileanu, la Scoala Crestina „Filadelfia” din Suceava va avea loc un simpozion stiintific avand ca tema: „Eficienta metodologiilor didactice complementare promovate de alternativele educationale la nivelul invatamantului prescolar”.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Suceava, Laura Hacman, considera ca aceasta actiune reprezinta o premiera in acest an, la Suceava, pentru invatamantul alternativelor educationale. In judetul Suceava, acest tip de invatamant functioneaza prin intermediul a 7 gradinite step-by-step, 8 scoli cu invatamant primar step-by-step si 8 gradinite cu alternativa Waldorf.

Activitatea se va desfasura intr-un format de plen, la care sunt asteptati sa participe inspectori generali din Minister, respectiv inspectori de management si inspectori de specialitate, reprezentanti ai Institutului de Stiinte ale Educatiei si ai Centrului de Educatie si Dezvoltare Profesionala. Dupa activitatea de plen, la Gradinita nr.7 ABC vor fi prezentate, pe sectiuni,lucrari privind tematica alternativelor educationale, de catre cadrele didactice din invatamantul prescolar din judetele Alba, Bistrita Nasaud, Botosani, Bacau si Suceava.

In sistemul de invatamant alternativ sunt inscrisi 619 prescolari si 585 de elevi in clasele primare. De asemenea, in invatamantul sucevean activeaza 36 de educatoare si 56 de invatatori specializati in predare alternativa. Cea mai veche unitate de invatamant in acest sistem este Scoala numarul 2 din Falticeni, cu 4 clase de tip alternativ.