Simulare ONU, în această săptămână, la Universitatea din Oradea

ficut catalina.jpgPeste 60 de tineri din ţări de pe toate cele cinci continente vor participa, în perioada 12 – 16 mai, la o simulare ONU, organizată, pentru prima dată la Oradea de Universitatea din localitate, a anunţat, miercuri, rectorul instituţiei de învăţământ superior, Cornel Antal.

“După alte simulări la care am participat în diferite ţări, a fost o idee şi o dorinţă a mea de a promova valorile ONU şi în judeţul nostru, dar şi imaginea universităţii orădene şi a oraşului nostru pe harta Naţiunilor Unite”, a precizat, într-o conferinţă de presă, preşedintele comitetului organizator al simulării, Cătălina Ficuţ, masterand pe specializarea Securitate europeană la Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale.

Cea mai mare conferinţă Model United Nations din România se va derula timp de cinci zile, perioadă în care tinerii vor dezbate teme de politică internaţională, simularea fiind structurată în patru consilii ONU: Consiliul de Securitate, Drepturile Omului, Consiliul Economic şi Social şi Uniunea Africană. Studenţii vor propune şi elabora rezoluţii, le vor supune votului spre adoptare şi, ca de obicei, rezoluţiile vor fi trimise la ONU.


“Sperăm noi să fie luate şi în considerare, pentru că noi, studenţii, suntem obiectivi, fiecare reprezintă o altă ţară decât cea natală, deci fără interes personal”, a spus Ficuţ. Astfel de activităţi s-au mai desfăşurat la Bucureşti şi la Cluj-Napoca. Fenomenul Model United Nations, relativ nou pentru ţara noastră, este recunoscut pe plan internaţional ca fiind unul dintre cele mai populare şi complexe tipuri de simulări academice. “Participând la aceste activităţi, tinerii devin conştienţi de problemele existente în societate, promovează valorile ONU şi se pregătesc să devină lideri mondiali sau să se perfecţioneze pentru o posibilă carieră în diplomaţie, afaceri internaţionale, politică sau economie”, a spus Cătălina Ficuţ. AGERPRES