Simulările pentru Evaluarea Naţională, examenul de Bacalaureat, precum şi diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior, potrivit măsurilor decise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, anunţate într-o videoconferinţă organizată cu inspectorii şcolari generali.

Conform unui comunicat de presă al MEC, s-a mai decis ca înscrierile pentru clasa pregătitoare să se realizeze în continuare, online, iar validarea se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea şcolilor. Totodată, activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor.

„Potrivit art.1 al Hotărârii nr. 6 a Consiliului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), ‘se aprobă suspendarea cursurilor din toate unităţile de învăţământ preuniversitar începând cu data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei’. Această măsură este una preventivă, care nu are la bază considerente de ordin medical”, se arată în comunicatul citat.

MEC informează că numărul elevilor afectaţi de suspendarea cursurilor este de aproximativ trei milioane. Conform ministerului, Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educaţional afectat de suspendarea cursurilor.

MEC precizează că încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menţine comunicarea între elevi şi cadrele didactice, se explică în comunicat. De asemenea, toate activităţile extraşcolare sunt anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior, iar activităţile din cadrul programului „Şcoală după şcoală” (afterschool) care funcţionează în unităţile de învăţământ de stat sau particulare se vor suspenda pe această perioadă. AGERPRES