Sindicaliştii anunţă participarea a 60.000 de persoane la mitingul din 19 mai

greva-sindicalisti_vd.jpgLiderii confederaţiilor sindicale au anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că, indiferent de decizia ce se va lua luni în Consiliul Economic şi Social (CES), mitingul din 19 mai va avea loc, fiind aşteptaţi 60.000 de participanţi.

Sindicaliştii resping scrisoarea propusă de Guvern şi vin cu o altă scrisoare, care să aibă în atenţie îngheţarea valorii punctului de pensie şi impozitarea diferenţiată a pensiilor peste 1.000 de lei, ca reducerea fondului de salariu cu 25 la sută să se facă în urma deciziilor dintre sindicalişti şi operatorul principal de credite, nemodificarea Codului muncii la capitolele privind forţa de muncă în ceea ce priveşte timpul de muncă, salarizarea şi contractul colectiv de muncă, constituirea unui organism care să aplice măsuri de relansare economică pe care Guvernul să şi le asume.

Cei cinci lideri sindicali susţin că, deşi avizul CES este consultativ, de data aceasta preşedintele României s-a angajat că acordul nu va fi aprobat de Guvern dacă nu va primi aviz favorabil din partea CES, deci acest aviz prezintă foarte mare importanţă. Pentru a primi aviz favorabil, scrisoarea are nevoie de 34 de voturi pentru, din totalul de 45 de membri prezenţi în plen. În aceste condiţii, ar trebui ca patru membri din partea sindicatelor să voteze în favoarea acestei scrisori, deoarece membrii în CES din partea patronatelor şi Guvernului sunt 30.


Marius Petcu, preşedinte al CNSLR Frăţia, a anunţat că, dacă partea sindicală nu-şi va impune punctul de vedere, această confederaţie sindicală îşi va retrage membrii din consiliu. La rândul său, Bogdan Iuliu Hossu a susţinut că un eşec al sindicatelor în plenul CES înseamnă radicalizarea mişcării sindicale şi schimbarea listei de revendicări cu una singură: “Jos Guvernul!”. În aceste condiţii, un nou Guvern va trebui să negocieze un nou acord. În ceea ce priveşte acţiunea de protest de miercuri, sindicaliştii au anunţat că va începe la ora 11,00 şi se va termina la 13,00, conform autorizaţiei obţinute.


La acţiunea de protest vor fi prezente toate categoriile profesionale, inclusiv mineri – circa 1.500, CFR-işti, pensionari, studenţi şi alte categorii sociale nemulţumite de măsurile de austeritate anunţate de Guvern. Toţi cei cinci lideri ai confederaţiilor sindicale au decis să participe la şedinţa de plen a CES care va începe la ora 13,00. AGERPRES